VALİ ŞAHİN: “EN BÜYÜK PROBLEM TRAFİK”
Gazetemizin internet haber sitesi https://www.antalyasonhaber.com köşe yazarı Gürsel Kaya, Gürsel Kaya ile Kent söyleşileri programında Antalya Valisi Hulusi Şahin, Antalya’yı konuştu.
10 Temmuz 2024 Çarşamba 14:50
Gürsel Kaya ile Kent Söyleşileri’ne Vali Şahin konuk oldu:
“En büyük problem trafik”
Gazetemizin internet haber sitesi https://www.antalyasonhaber.com köşe yazarı Gürsel Kaya, Gürsel Kaya ile Kent söyleşileri programında Antalya Valisi Hulusi Şahin, Antalya’yı konuştu.
Antalya Valisi Hulusi Şahin, Antalya’nın en büyük sorunu olarak gördüğü trafik sorununa ait çözüm yollarını ve çözüm önerilerini kamuoyuna anlatırken, çözümler konusunda örnekleri de kamuoyu ile paylaştı.
Programda Antalya’nın en önemli sorunu konusunda görüşlerini açıklayan Vali Şahin; “Antalya'nın temel problemi, en ağır problemi trafik. Bu hem şehir şehrin içinde var, hem çeperinde var hem ilçelerinde var hem bağlantılarında var. Genel olarak çok hızlı büyüyen bir şehir olduğu için kamu hizmetleri yetişememiş, işin Türkçesi ve hızlı bir şekilde motorlu araçlardan da kaynaklanan yani sayı itibariyle Türkiye'nin en fazla kişi başına düşen motorlu araç sayısı en fazla şehri. Antalya'da neredeyse nüfusa yakın. Ama bu kayıtlı olanlar. Burdur ve Isparta plakalı araçlar buna dahil değil tabi. Gelen araçlar da dahil değil, bunları da katarsanız çok daha fazla ve bunun getirmiş olduğu bir ağır yük var. Yeni yol da eklemiyorsunuz. Hal böyle olunca durum içinden çıkılmaz bir hal alıyor” dedi.
GELDİĞİMDE EN BÜYÜK SORUN OLARAK GÖRMÜŞTÜM
Vali şahin; “Trafik gerçekten bir bazen Arap saçına dönüyor, bir sene önce en büyük sorun olarak onu görmüştüm. Hala da aynı fikirdeyim. Aslında üç parçada görmek lazım bir periferiye toparlamanın lazım Bunun için çevre yolu gerekiyor. Hatta iki tane çevre yolu. Bir geniş çevre yolu bir de bazı şehirlerde buna Ring deniyor, bazı yerlerde tanjant deniyor daha iç bir Ring kurmak lazım yani iki tane hilal düşünün birbirini kapsayan. Bunu yapmak lazım, bu yapılmamış Antalya'nın Bence eksiği bu. Bir tanesini Karayolları yapması lazım yasal olarak onun görevi o. Bir kısmını yapmış biliyorsunuz Kuzeyin Kuzeybatı tarafında bir çevre yolumuz var ama bunun kuzeydoğusu tamamlanmadığı için çeşitli sebeplerden bu Ring Tamamlanmamış. Yani bu çevre yolu tam olarak bitmemiş. Öyle olunca da siz Alanya'dan gelen bütün trafiği tırıyla, kamyonuyla vesairesiyle şehrin içerisine atıp sonradan tekrar çıkarıyorsunuz. Bu bir kere çok olumsuz oluyor” diyerek çevre yollarının önemine dikkat çekti.
RAYLI SİSTEMLERİ ARTTIRMAK LAZIM
Antalya Valisi Hulusi Şahin; Çevreyolunun tamamlanması ile şehir içi trafiğinin rahatlayacağına vurgu yaparak; “Bu parçası bitse şehre girmeden siz şehrin kuzey eteklerinden Kemer yolunu atabilirsiniz trafiğe. Bu biraz rahatlatır. İkincisi de Büyükşehir Belediyesi'nin yapması gereken bir iç ring yolu. Tabii bunu da yapmak lazım. Bu da yapılmamış. Daha doğrusu bir yol yapmışlar ama şehrin içinde kalmış, şehir çok hızlı büyüyor. Çözümlerden bir ötekisi, ikisi birbirinin alternatifi değil. Raylı sistemleri arttırmak lazım” dedi.
RAYLI SİSTEM TEK ÇÖZÜM DEĞİL
Vali Şahin; raylı sistemlerin tek çözüm olmadığını söyleyerek; “Yani Şunu da unutmayalım, dinleyicilerimiz buna özellikle dikkat etsinler raylı sistem trafiğin tek çözümü değil yani. Bu olması gereken ama insanların araçları yine olacak. Dolayısıyla siz o araçlara yönelik olarak karayolu yapmak zorundasınız, bundan çıkış yok yani alt geçit yapacaksınız, üst geçit yapacaksınız, viyadükler yapacaksınız, otoparklar yapacaksınız. Çünkü insanlar motorlu araç kullanıyorlar ki Türkiye 1000 kişiye düşen araç sayısı itibariyle daha Avrupa'nın yarısı değil. Yani bu şu demek Türkiye geliştikçe zenginleştikçe araç satın alınmaya devam edilecek ve yollara yük artacak, daha fazla binecek yük. Dolayısıyla bizim yollardan vazgeçmemiz ve raylı sistem inşaatlarının bunun alternatifi olacağını düşünmemiz doğru değil. Raylı sistem, şehir İçerisi için toplu taşıma için kesinlikle şart, yapmak lazım, artırmak lazım” diye konuştu.
ŞEHİR İÇİNE YOLLAR DA LAZIM
Vali Hulusi Şahin kavşaklar konusunda eksikler olduğuna dikkat çekerek; “Özellikle şehrin o çekirdeğini rahatlatma açısından ama yol da lazım karayolu lazım mutlaka lazım O yüzden hem belediyemiz hem karayollarımız buna göre planlama yapması lazım şehrimizin alt geçit ve üst geçitlerini. Karayolları çok seviyeli kavşak diyor. Yonca kavşak da diyebiliriz bunların kısa zamanda yapılması lazım biri Kepezüstü Kavşağı mesela. Mutlaka çok acele yapılması lazım. Bir demet halinde Karayolları bunu planlıyor. Sanayi, Sanayi Uncalı ve Duraliler Kavşağı. Bu bir demet halindedir ve tek seferde yapılacak bir iş. Üçlü bir kavşak bu Karayollarının uhdesinde ama belediyelerin imarla ilgili görevleri var. Onlar bugüne kadar yapılmadığı için Karayolları bunu geciktirdi, beklemek zorunda kaldı” diyerek belediyelerin eksik kaldığına işaret etti.
ŞEHİR İÇİNE 6-8 ALT GEÇİT YAPILMASI LAZIM
Antalya Valisi Hulusi Şahin, sohbet programının devamındaki konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Şehir içerisinde Özellikle o Yüzüncü Yıl hattında bizim ışıkları kaldırmamız lazım. Bunun için de belediyelerin alt geçit yapması lazım. Yine aynı şekilde mesela Lara'da Benim gördüğüm orada mutlaka en az iki tane alt geçit yapmak lazım. Yani bir battı çıktıyla da bu mesele çözülür. Yani benim hesabım 6 ila 8 tane alt geçit ya da üst geçit yapılır ise, battı çıktı, ya da işte yonca kavşak. Nasıl tanımlarsınız, işte o zaman şehri rahatlatırız.
ANTALYA ALANYA OTOYOLU RAHATLATIR
Alanya için de birkaç tane gerekiyor. Alanya'da gerçekten çok hızlı büyüyor ekonomik olarak oraya da destek lazım. Bir de Alanya Antalya arasına mutlaka şart olan elbette ki yeni bir yol. Tek bir yola yükleniyoruz. Yeni bir yol, bu yolda biliyorsunuz ihalesi yapıldı. Alanya Antalya otoyolu. Bu gelirse epey rahatlayacak.
85-90 KİLOMERTELİK SAHİL YOLU YAPILMALI
Ben aynı zamanda bir Turizm yolunu da öneriyorum. Bunu bütün paydaşlarla paylaştım. O da şu; sahilde bizim işte biliyorsunuz Lara Kundu Belek öyle ta Side’ye kadar giden tatil noktalarımız var. Bunların birbirleriyle bağı yok. Aralarında boşluklar var, bunu yapmamız lazım. Eğer bunu yapabilirsek benim hesabım 15 km kadar ilave bir yol yaparak 85-90 kilometrelik bir sahil yolu ya da Turizm yolu, ismini ne koyarsanız yapılabiliyor. Bu sayede biz bütün Turizm noktalarını destinasyonların bir tesbihin ipine tesbih tanelerini ekler gibi ekleyebiliriz. Bunu yaptığımız zaman yukarıdaki yolun yükünü en az yüzde 15-20 azaltırız. Aynı zamanda da turizmde bir canlılık sağlarız. Bunun için uğraşıyoruz biz.
KARAYOLLARI VE TURİZM BAKANLIĞI İLE PAYLAŞTIM
Ben bunu her aşamada hem Karayolları, hem Turizm bakanlığımızın yetkilileriyle paylaşıyorum. Bunun olmaması için bir sebep yok. Çok zor bir iş değil. Kamulaştırma çok fazla yok. Genelde orman hatlarından gidiliyor bu başarılabilir ise e Side'den hemen Lara'ya kadar böyle sahili takip eden düşük hızlı bir yol. Mesela İstanbul’da Kadıköy'den Tuzla'ya sahili takip eden bir sahil yolu vardır. Aynı onun gibi bir tane de 40 kilometre hızla en fazla gidilen ama gir çık yapmadan. Yukarıdaki yolu zorlamadan oraya bir yük bindirmeden sahilden turizmi akıtmak iyi bir çözüm olur diye açıkçası düşünüyorum.
KAŞ YOLU MUTLAKA YAPILMALI
Biri de Kaş yolu. Bu yolu da mutlaka yapmamız lazım. Kaş yolunun tamamlanıp turizmimize, ekonomimize katkı olarak sağlanması lazım. Bunun için de bazı çevrelerin uzlaşmaz tutumlarından vazgeçmesi lazım. Bu bir çevrecilik değil, kimse gelmesin, kimse buralarda olmasın, yol yapmayalım, insanlar gelmesin düşüncesi var. Böyle turizm olmaz, böyle çevrecilik de olmaz. Biz çevreye uyumlu, sürdürülebilir bir turizmi ve bununla ilgili de altyapı çalışmalarını, yol da bununla aynıdır, bunu beraber yapmak durumundayız. Dünyada her yer böyle. Biz de burada yapmalıyız.
İSKENDERUN FETHİYE SAHİL YOLUNDA TEK SORUN KAŞ
Biliyorsunuz İskenderun'dan Fethiye'ye kadar bir Akdeniz Sahilyolu projesi var hepsi ihale edilmiş, bir tek yer hariç; Kaş bölgesi. Yani bu bize yazık değil mi? Hepsi Akdeniz sahilinde, bunlar yapılıyor. Kaş bölgesinin de yapılması lazım. Böylece özellikle Demre Kaş arasında ya da Finike Kaş arasında yolculuk eden o bölgenin insanının çilesine bir son vermek lazım, toplu taşımayı da özendirmek gerekiyor tabii. Özellikle Kaleiçi bölgesi, o şehrin ana arterine benim hesabıma göre 5-6 kilometrelik bir metro yapılmalı. Bir metro mutlaka planlamak lazım. Böylece şehrin ana merkezini yeraltından birbirine bağlarız bu tramvayları da birbirine bağlar. Çok da efektif olur” diye konuştu.
HABER: İSA KAVLAK
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 1983 Antalya Son Haber