TMMOB: "FACİANIN 12. YILINDA 301 MADENCİMİZİ UNUTMADIK"
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Antalya İl Koordinasyon Kurulu, Soma Faciası’nın 12’nci yılı dolayısıyla yaptığı açıklamada, 13 Mayıs 2014’te yaşamını yitiren 301 madenciyi saygı ve özlemle andı.

13 Mayıs 2026 Çarşamba 04:14
Açıklamada, Soma’da yaşananların “kader” ya da “tesadüf” olarak değerlendirilemeyeceği vurgulanarak, facianın bilimsel ve teknik gerekliliklerin yok sayılmasının sonucu olduğu ifade edildi.
TMMOB Antalya İKK açıklamasında, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin maliyet unsuru olarak görülmesinin büyük felaketlere yol açtığı belirtilirken, insan yaşamı yerine şirketlerin kârını esas alan politikaların Soma’da 301 madencinin yaşamına mal olduğu kaydedildi.
Madenciliğin bilgi, deneyim, uzmanlık ve sürekli denetim gerektiren en ağır ve riskli iş kollarından biri olduğuna dikkat çekilen açıklamada, yıllardır uygulanan özelleştirme, taşeronlaştırma ve piyasalaştırma politikalarının kamusal madencilik birikimini tasfiye ettiği savunuldu. Üretimin denetimsiz ve kuralsız çalışma koşullarına teslim edildiği belirtilerek, bunun iş cinayetlerini artırdığı ifade edildi.
Açıklamada, 24 yıllık AKP iktidarı döneminde toplu işçi ölümlerinin tarihin en yüksek sayılarına ulaştığı öne sürülerek, aradan geçen yıllara rağmen madenlerde, inşaatlarda ve fabrikalarda güvencesiz çalışma koşullarında yaşamını yitiren emekçilerin sayısının artmaya devam ettiği belirtildi.
TMMOB, iş cinayetlerinin büyük bölümünün önlenebilir olduğuna dikkat çekerek, etkin ve bağımsız denetim mekanizmalarının oluşturulması, çalışma yaşamının kamu yararını ve emekçilerin yaşam hakkını esas alan bir anlayışla yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.
Açıklamada ayrıca, Soma davası sürecine de değinildi. Kamu görevlilerinin yargılandığı davada istinaf mahkemesinin zamanaşımı kararı vermesinin eleştirildiği metinde, kamu sorumluluğunun görünmez kılındığı ve cezasızlık anlayışının toplum vicdanında derin yaralar açtığı ifade edildi.
TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu, Soma Faciası’nın unutulmayacağını belirterek, taşeronlaştırmanın, güvencesiz çalışmanın ve kuralsızlaştırmanın sona erdiği bir çalışma yaşamı için mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti. Açıklama, “Soma’yı unutmayacağız, unutturmayacağız” mesajıyla sona erdi.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 1983 Antalya Son Haber
