17 Mayıs 2024
  • Antalya25°C

PSİKOLOJİDE BİREYSEL DANIŞMANLIK NEDİR?

Sevim H. Tolunay

26 Şubat 2018 Pazartesi 03:31

 Bireysel danışmanlık, kişinin kendini tanıması, duygusal zorlanmalarının üstesinden gelmesi, yeni kararlar alması ve kendi gücünü gerçekleştirebilmesi gibi konularda yardımcı olmayı amaçlayan bir danışmanlık hizmetidir. Kişinin kendisine ve olaylara yeni bir pencereden bakmasını ve eskiden göremediği çözüm yollarını görebilmesini sağlar.

 

Kimler Başvurmalı?

 

Hayatında yolunda gitmeyen birtakım şeyler olduğunu fark eden bir kişi bireysel danışmanlık için başvurabilir. Örneğin, son zamanlarda huzursuz ve mutsuzsunuz, kafanız karışık, bir karar vermeniz gerekiyor veya zihninizi karıştıran bazı sorular var. Son dönemde sıkıntılı bir olay yaşamış veanlam veremiyor olmanız da yeterli bir başvuru sebebidir. Bu veya benzeri konularda konuşmak, yaşanılanlara ‘objektif bir şekilde bakabilecek bir göz’ size destek olacaktır vesizin en doğal hakkınızdır. Aksi takdir de siz; eskiden beri süregiden çözüm yöntemlerinizi uygulamaya devam ederek farklı sonuçlar bekleyecek ve çoğu sefer de hayal kırıklığına uğrayacaksınız. ‘’Aynı yöntemleri kullanarak farklı sonuçlar beklemek deliliktir’’ der Einstein..

 

Aşağıdaki belirtilerden biri veya birkaçı sizde varsa;

 

Mutsuzluk, huzursuzluk, panik hali, çaresizlik, öfke, sinirlilik, suçluluk, pişmanlık gibi duygular, Aşırı neşe, öfke patlaması, normalden fazla konuşma gibi olağan dışı durumlar, Kendine olan güvende azalma, ortamlara girmekten kaçınma, Çarpıntı, terleme, nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi, ciltte lezyonlar, ishal-kabızlık, yüz kızarması, baş ağrısı, unutkanlık, konsantre olamama gibi belirtiler, Değersizlik, yetersizlik, suçluluk, ölüm düşünceleri, Birileri tarafından takip edilme, zehirlenme, kötülük görme şeklinde düşünceler, Gece uykuların bölünmesi, sabah erken uyanma veya çok fazla uyuma, Herhangi bir diyet yapılamamasına rağmen iştahın belirgin şekilde azalması veya çok fazla yemek yeme, Çevrenizdeki insanların sizde bir sorun olduğunu söylemeye başlaması, İş, sosyal ve özel yaşantınız da sorunlar yaşamaya başlamanız, Ve sık sık sizi rahatsız ediyor veya yaşadığınız fiziksel belirtileri tam olarak açıklayacak tıbbi bir sebep bulunamıyorsa, bir psikiyatri uzmanına danışmanızda yarar olacaktır.

 

Sıklıkla Belirtilen Başvuru Nedenleri;

 

Panik atak, Sosyal kaygılar, Uçak korkusu, Fobiler, Huzursuzluk, can sıkıntısı, hayattan keyif alamama, Doğum sonrası sıkıntılar, Takıntılar, Sınav kaygısı, Dikkat eksikliği, Hiperaktivite, Davranış sorunları, İlişki, evlilik ve aile ile ilgili sorunlar, Yeme problemleri ve obezit, Psikosomatik (Organik nedeni bulunamayan) bedensel şikayetler, Vajinismus ve diğer cinsel problemler, Ergenlik dönemi sorunları, Özgüven eksikliği, Karar verme güçlüğü, Kayıp ve yas, Bağlanma sorunları, Öfke kontrolü, Motivasyon eksikliği, Travmatik yaşantılar, Kendini tanıma, İletişim problemleri, İsteksizlik hali ve hayat enerjisinin düşmesi, Kronik yorgunluk hali, Yetersiz ya da fazla uyuma, Yalnızlık ve anlaşılmama hissi, Duygu düzenlemesinde yaşanan zorluklar, Yoğun duygusal iniş çıkışlar, Yoğun çaresizlik hissi, Sorunların üstesinden gelememe, Alkol-madde ve sigara bağımlılığı, Bilgisayar ve internet bağımlılığı, Uyku ile ilgili sorunlar (uykusuzluk, aşırı uyuma, düzensiz uyuma..) Baş ağrısı, baş dönmesi, psikolojik bayılma, Saç yolma, deri yolma, kleptomani…

 

Ne İşe Yarar? Neden Önemlidir?

 

Danışma/psikoterapi süreci; danışanın kendini tanıdığı, hayata ve ilişkilere dair duygularıyla ve kriz durumlarıyla baş etmek için yeni araçlar edindiği, yaşamdan keyif alma ve geliştirici ilişkiler kurma alanını genişlettiği, hem kendisiyle hem de başkalarıyla iletişim, hoşgörü ve empati dağarcığını geliştirdiği bir deneyim alanıdır. Kim böyle olmayı istemez ki!? Eğer tersini düşünüyorsan, yine yardıma ihtiyacın olduğunu söyleyebilirim..

 

Amaçları Nelerdir?

 

Bireysel danışmanlık hizmetinde başlıca amaç; bireyin yaşamında sıkıntı yaratan durum/ların ortadan kaldırılması, değiştirilmesi ve/veya baş etme noktasında danışana yardım ve rehberlik edilmesidir. Kişiye, yaşadığı sorunla ilgili önerilerde bulunulur veduruma özgü yöntem ve beceriler öğretilir.

 

Bireysel danışmanlık hizmeti, kişinin yaşadığı sorunun niteliği, yaşamı etkileme düzeyi gibi faktörler göz önünde bulundurularak bir seans veya daha fazla olabilir. Eğer ki danışan; ek bir tedavi desteğine(ilaç ve/veya psikoterapi) ihtiyaç duyuyorsa, hangi yönteme başvurulacağı, ne kadar süreceği venasıl bir tedavi uygulanacağı gibi konular detaylı bir şekilde konuşularak planlanır.

 

Etkili Olması İçin Yapabileceğim Bir Şey Var mı?

 

Bu sürecin etkili ve yararlı olabilmesi için danışanın etkin katılımı oldukça önemlidir. Süreç esnasında danışman/psikoterapist ve danışan arasında; danışanın sorunlarının çözümüne yönelik işbirliği ve uyuma dayalı bir ilişki kurulur. Bunun temelinde güven ilişkisi vardır. Hal böyle olunca, danışan kendini rahatlıkla açar ve yansız bir şekilde dinlenilmenin verdiği huzurla olayları daha farklı bir boyuttan görmeye başlar. Bu da sorunlarının çözümünde önemli bir başlangıçtır.

Bu yazı toplam 3848 defa okunmuştur.
Yorumlar