“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE MÜCADELEDE LİDER OLABİLİRİZ”
İklim değişikliğinden en çok etkilenecek yerler arasında Akdeniz havzasının birinci sırada yer aldığına dikkat çeken MMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, Antalya’nın iklim değişikliğiyle mücadelede lider şehir olabileceğini vurguladı. Bunun
01 Mart 2024 Cuma 17:11
İklim değişikliğinden en çok etkilenecek yerler arasında Akdeniz havzasının birinci sırada yer aldığına dikkat çeken MMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, Antalya’nın iklim değişikliğiyle mücadelede lider şehir olabileceğini vurguladı. Bunun nasıl sağlanabileceğini anlatan Atmaca, “Ya yapacağız vezir olacağız ya da dünyaya rezil olacağız” dedi. Atmaca, Antalya’da altyapının acilen revize edilmesi gerektiğini de vurguladı.
18 Şubat’ta gerçekleştirilen genel kurulda yapılan seçimde 3’üncü dönem başkanlığa seçilen Makina Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, 16. Dönem Yönetim Kurulu üyelerinden Başkan Vekili Devrim Kılıç, Sekreter Selçuk Duvar, Sayman Mehmet Topçu, Cüneyt Deniz Küheylan ve Şube Müdürü Serdar Sönmez ile birlikte ilk basın toplantısını gerçekleştirdi. Oda binasında düzenlenen toplantıda Atmaca, 15’inci dönemde yaptıkları çalışmaları hatırlatarak 16’ıncı dönemde yapacaklarını anlattı. Yeni dönemde meslek içi gelişim amacıyla eğitimlerin devam edeceğini bildiren Atmaca, şube binasının sıfır enerjili bina haline getirileceğini, meslek, şehir ve ülke sorunlarına karşı çözüm odaklı öneriler sunmayı sürdüreceklerini, ulusal iklim kongresini tekrar düzenlemek istediklerini açıkladı. İklim değişikliğine dikkat çeken Atmaca, Antalya’nın iklim değişikliğiyle mücadelede örnek bir şehir olabileceğini söyledi. Yerel yöneticilerin yapması gerekenlere de işaret eden Atmaca, Antalya’da altyapının acilen revize edilmesi, meclis üyelerinin kamu menfaatlerini önceleyen kişilerden oluşması, afetlere hazırlıkların bütüncül bakış açısıyla yapılması gerektiğini kaydetti.
14 VE 15’İNCİ DÖNEMLERİ HATIRLATTI
16. dönem yönetiminin 14 ve 15. dönemlerin devamı niteliğinde olduğunu belirten Atmaca, 2020 yılında göreve geldiğinden kısa bir süre sonra yaşanan pandemiyi hatırlattı. Pandemi döneminde de kamusal alan çalışmalarını bırakmadan yürüttüklerini kaydeden Atmaca, 2022 yılında başlayan 15. dönemin de Cumhuriyetin 100. yılına denk geldiğine işaret etti. “Büyük Cumhuriyetin 100. yılını bir kez daha kutluyorum. Bize bu Cumhuriyeti armağan eden Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anıyorum” diyen Atmaca, gerçekleştirdikleri kutlama etkinliklerini hatırlattı. Üye sayılarının 3 bin 754’e ulaştığını bildiren Atmaca, üyelerin meslek içi gelişimine yönelik düzenledikleri seminer çalışmalarına dikkat çekti. İşbirliği ile gerçekleştirdikleri Binalarda Yangın Güvenliği Farkındalık Sempozyumuna işaret eden Atmaca, üyelere yönelik düzenledikleri sosyal etkinlikleri de hatırlattı.
“UYARILARIMIZ DİKKATE ALINSA, FELAKETLER ENGELLENEBİLİR”
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerini ve 13 Şubat’ta Antalya merkezde meydana gelen taşkınları hatırlatarak, Erzincan’daki maden kazasına da işaret eden Atmaca şöyle konuştu:
“Meslek odalarının, bilim insanlarının, alanında uzman, liyakat sahibi insanların uyarıları dikkate alınsa deprem başta olmak üzere mühendislik çözümleriyle birçok afetin, felaketin baştan engellenebilir olduğunu, kayıpların azaltılabileceğini bir kez daha ifade etmek istiyorum. Alınmayan mühendislik önlemlerinin depremin etkisini daha da büyüttüğünü gördük. ‘Binalar için uzman mühendislik uygulamalarına geçilmeli, binalar da asansörler gibi ömrü boyunca denetlenmeli, mühendislerin mesleki mesuliyet sigortası olmalı, afet sonrası geçici barınma alanlarının altyapısı önceden hazır olmalı’ dedik. Konutlarda yangın güvenliği için denetim mevzuatı, sanayi yangınlarına karşı, asansör denetimleriyle ilgili, araç yangınları sebepleri ve bakımı, klima, havuz, kombi, kazan bakımları ve verimli kullanımları, sıfır enerjili bina yaklaşımları, ara eleman politikalarıyla ilgili önerilerimiz oldu. Kente dair tüm konulardaki fikirlerimizi TMMOB İKK ve Eşgüdüm Kuruluyla paylaştık. ‘Hayalimizdeki Antalya’ temalı Kent Sempozyumu’nda ulaşım ve trafik yönetimi, depreme dirençli kentleşme, göçün etkileri ve yönetimi, çevre ve iklim değişikliği başlıklarında bilimsel öneriler sunma şansımız oldu.”
16. DÖNEMDE 4 HEDEF
16. dönem için hazırladıkları vizyon belgesinde “Mesleğin güçlü temsili için Oda’na sahip çık” dediklerine işaret eden Atmaca, gönüllülük esasına göre yöneticilik yaptıklarını ve profesyonel işlerinin yanı sıra güçlü temsili sürdürdüklerini söyledi. Atmaca, kendilerine koydukları 4 hedefi, “Meslek, şehir ve ülke sorunlarına karşı çözüm odaklı öneriler sunmak. Şube binamızı örnek teşkil edecek şekilde neredeyse sıfır enerjili binaya dönüştürmek. Bilgisayar destekli eğitimlerimizin kapsamını daha da genişletmek. Ulusal iklim kongresini tekrar düzenlemek” olarak sıraladı.
“DENETLEDİĞİMİZ ASANSÖRLERİN YÜZDE 99’DAN FAZLASI GÜVENLİ”
Antalya’daki 42 bin asansörün Muratpaşa’da 11 bin, Manavgat’ta 3 bin ve Büyükşehir Belediyesi’nin ruhsatlandırdığı bin asansör olmak üzere 15 bininin kendileri tarafından denetlendiğini söyleyen Atmaca, “Gururla söyleyebilirim ki denetim yaptığımız asansörler içerisinde mavi ve yeşil etiketli olan güvenli asansör oranı yüzde 99’un üzerinde” dedi. Asansör bakımlarıyla ilgili Muratpaşa, Manavgat, Isparta Eğirdir Belediyesi ile yaptıkları protokol süresini uzattıklarını da hatırlatan Atmaca, “Asansör konusunda danışılan ve güvenilen kurum olmaktan çok mutluyuz” diye konuştu. Denetimlerini yaptıkları bölgelerdeki güvenli olmayan asansörlerin mühürlendiğini de bildiren Atmaca, bunları takip ettiklerinin altını çizdi. Asansör kazalarının bakım sorunlarından kaynaklandığına işaret eden Atmaca, düzenli bakımların önemine dikkat çekti.
“BİZE OLAN GÜVENDEN SON DERECE MUTLUYUZ”
A tipi muayene kuruluşu olarak basınçlı kaplar başta olmak üzere birçok ekipmanın periyodik kontrollerini yaptıklarını da belirten Atmaca, sanayi bölgesi olunmamasına rağmen 18 şube arasında en çok basınçlı kap periyodik kontrolünü yapan şube olduklarını açıkladı. Bunun sanayicilerin, endüstriyel tesis sorumlularının kendilerine olan güveninin bir göstergesi olduğunu söyleyen Atmaca, “Antalya’nın gerek asansör, gerekse periyodik kontrolde bize olan güveninden dolayı son derece mutluyuz. Kamu kurumu niteliğinde bir meslek odası olarak denetim ve kontrol mekanizmasının her zaman kamusal alanda kalmasını savunuyoruz” ifadelerini kullandı. Her zaman kamuoyu faydasını gözettiklerinin altını çizen Atmaca, kâr amacı gütmediklerine de dikkat çekti.
“ARA ELAMAN SIKINTISI ÇALIŞMA BARIŞINI BOZUYOR”
Geçtiğimiz yılki genel seçim döneminde kendilerini ziyaret eden aday ve aday adaylarına ara eleman sıkıntısını ilettiklerini hatırlatan Atmaca, 4 yıllık fakülte mezunlarının ara elaman gibi istihdam edildiklerine dikkat çekerek bunun çalışma barışını bozduğunun altını çizdi. İşin niteliği çalışanın vasfıyla uyumsuz olunca sosyal adaletsizliğin ortaya çıktığını belirten Atmaca, “Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı nezdinde gerekli önlemler hızlıca alınmalı. Ders geçme sistematiği, meslek liselerinin modernizasyonu, staj imkanları, çalışanın vasfı ile işin niteliği uyumu konusunda denetleme mekanizmalarının çalışılması gerekiyor. Genel politikalar olarak bunların takipçisi olacağız” dedi.
“YASAL DÜZENLEMELER VE KOTA TANIMLAMASI YAPILMALI”
Otel, AVM, ofis gibi binalarda kontrolsüz kaynak kullanımının söz konusu olduğuna işaret eden Atmaca, yönetmelikler gereği ülkenin kaynaklarının verimli kullanımı üzerine söz sahibi olduklarını kaydederek, ticari binalarda su ve enerji olmak üzere kaynak kullanımında yasal düzenlemeler ve kota tanımlaması yapılmasını istediklerini açıkladı. “Bina yöneticileri ve sorumlu kişiler, önlem almak, verimlilik çalışmaları ve bu konuda yatırım yapmak için muhakkak zorlanmalılar” diyen Atmaca, Su ve enerji konusunda sübvansiyonlu kullanımlarda herkese yayılan adaletsiz yükün farkında olduklarını kaydetti ve bu konuda da takipte olduklarını belirtti.
SIFIR ENERJİLİ BİNA
MMO Antalya Şube binasının sıfır enerjili olması için gerekli fizibilite çalışmasını gerçekleştirdiklerini bildiren Atmaca, 5 metrekarelik alanın 3 bin metrekaresini aktif kullandıklarını açıkladı. Ayda 12 bin kilowatt saat, yılda 125 bin kilowatt saat elektrik tükettiklerini belirten Atmaca, 390 metrekarelik çatıyı fotovoltaik pille kaplayarak 155 bin kilowatt saat enerjiyi üretmelerinin mümkün olduğunu, 6 buçuk yılda kendini geri ödeyecek yatırımla yılda 73 bin 145 kilogram karbondioksit salınımının önüne geçeceklerini ifade etti. Kâr amacı gütmediklerini belirten Atmaca, örnek teşkil edecek bir bina uğraşında olduklarını bildirdi.
“ALTYAPIDA CİDDİ BİR REVİZYONA İHTİYAÇ VAR”
Yerel seçimlerle ilgili kendileriyle görüşen adaylara meclis üyelerinin kamunun menfaatlerini önceleyen kişilerden oluşması talebini ilettiklerini açıklayan Atmaca, önümüzdeki süreçte mevcut altyapı sistemlerinin revizyonlarını özellikle takip edeceklerinin altını çizdi. İklim değişikliğiyle birlikte yağış rejiminin değiştiğine işaret eden Atmaca, “Bizim altyapı, yağmur suyu drenaj sistemlerimiz eski yönetmelikler ve eski rasat değerlerine göre yapılmış durumda. İklim değişikliğinin etkilerini göreceğiz ve bu yağışların süreceği bir gerçek. Altyapıyı buna hazır hale getirmeliyiz” dedi. Son sel baskınında can kaybının yaşandığını hatırlatarak tarım alanlarında da kayıpların oluştuğuna dikkat çeken Atmaca, sürdürülebilirlik için kentsel ve kırsal bölgelerin altyapısında ciddi bir revizyona ihtiyaç olduğunu vurguladı.
“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE MÜCADELEDE LİDER OLABİLİRİZ”
İklim değişikliğinden en çok etkilenecek yerler arasında Akdeniz havzasının birinci sırada yer aldığına dikkat çekerek, Antalya’nın iklim değişikliğiyle mücadelede lider şehir olabileceğini dile getiren Atmaca, “Yerel yönetimler, alanında uzman akademisyenler, bilim insanları ve meslek odaları yağış projeksiyonlarına göre geniş kapsamlı çalışmalar yaparak bunların revizyonuna katkı sağlarsa, fikir sahibi olurlarsa biz bu kentte tüm Türkiye’ye örnek bir şehir olabiliriz. Ya yapacağız vezir olacağız ya da dünyaya rezil olacağız. Yerel yönetimlerin bilgi ve birikimine, meslek odaları ile akademik ortamların bilgi ve birikimi eklenerek revizyonlar çok hızlı bir şekilde yapılabilir” dedi. Atmaca, kentin afete hazırlığında planlamadan kentsel dönüşüme kadar her şeyde bütüncül bir anlayışla bakmak gerektiğini vurguladı.
“ŞEHİR PLANLI BÜYÜMELİ”
Kendisine yöneltilen bir soru üzerine yerel seçimlerle ilgili en büyük beklentilerinin kamu menfaatlerini gözeten ve önceleyen kişilerin meclislerde görev alması olduğunu söyleyen Atmaca, altyapı sistemlerinin güncellenmesini beklediklerini vurguladı. Şehrin daha planlı büyümesi gerektiğini kaydeden Atmaca, kendilerini ziyaret eden adaylara depreme, afetlere hazırlık konularını da ilettiklerini açıkladı. Adaylara kontrol mekanizmasının kamusal alanda kalmasını önemsediklerini bildirdiklerini de kaydeden Atmaca, asansör konusunda kendilerine çok güvendiklerini, protokol yapmadıkları diğer ilçelerin de görev vermesi halinde hazır olduklarını açıkladı. Kâr amacı gütmediklerinin altını çizen Atmaca, uzak ilçelerde 3 asansör için bile olsa gittiklerine, bazen alınan ücretlerin masrafları bile karşılamadığına işaret etti. Yerel seçimlerden sonra görev alanların ilk yapması gerekenin altyapıyı yenilemek olduğunu söyleyen Atmaca, planlamanın 30-40 yıl şehirlerin yağışlardan etkilenmeyecek şekilde yapılması gerektiğinin altını çizdi. Toplantıda, yönetim kurulu üyeleri de konuşulan konular üzerinde görüşlerini açıkladı. HABER: YUSUF KATRAĞ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 1983 Antalya Son Haber