25 Nisan 2024
  • Antalya30°C

“HER ŞEYE ZAM GELİRKEN EMEKÇİLERİN MAAŞI DÜŞÜYOR”

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu’na bağlı Genel Sağlık İş Sendikası, açlık sınırında maaş alan sağlık çalışanlarının sesini duyurmak için acil sağlık hizmetlerini aksatmayacak şekilde bir günlük iş bırakma eylemi yaptı. Genel Sağlık İş Sendikası Antalya

“Her şeye zam gelirken emekçilerin maaşı düşüyor”

06 Aralık 2021 Pazartesi 16:03

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu’na bağlı Genel Sağlık İş Sendikası, açlık sınırında maaş alan sağlık çalışanlarının sesini duyurmak için acil sağlık hizmetlerini aksatmayacak şekilde bir günlük iş bırakma eylemi yaptı. Genel Sağlık İş Sendikası Antalya İl Temsilcisi Nurhamide Cirit, tüm sağlık emekçilerinin onurlu bir yaşam sürecekleri ücret talep ettiklerini vurguladı. Birleşik Kamu İş Antalya İl Başkanı Sadık Acar ise, iğneden ipliğe her şeye zam gelirken vergi yükü nedeniyle emekçilerin maaşlarının düştüğünü söyledi.

Hayat pahalılığı toplumun bütün kesimlerini derinden etkilemeye devam ediyor. Artan fiyatların karşılığında maaşların mum gibi eridiğine ve maaşlara ek zam yapılması gerektiğine dikkat çeken Birleşik Kamu İş Konfederasyonu’na bağlı Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (GENEL SAĞLIK İŞ), dün yurt genelinde acil sağlık hizmetlerini aksatmayacak şekilde bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Genel Sağlık İş Antalya İl Temsilcisi Nurhamide Cirit, sendika üyeleri Birsen Gökce, Tuğgen Kayabaşlı ve Ünzile Çınar ile birlikte sendika binasında konuyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Birleşik Kamu İş Antalya İl Başkanı Sadık Acar’ın da katıldığı toplantıda konuşan Nurhamide Cirit, artan hayat pahalılığı karşısında maaşların yetersiz hale geldiğini vurguladı. Maaşların mum gibi eridiğini söyleyen Sadık Acar ise, her şeyin fiyatı artarken vergi dilimine takılan çalışanların maaşlarının düştüğüne dikkat çekti.

sam-9190.jpg

“HER ŞEY ZAMLANIRKEN EMEKÇİNİN MAAŞI DÜŞÜYOR”

Hükümete seslenen Konfederasyona bağlı sendikaların Cumartesi günü Ankara’da düzenlenen “Zam, kriz, yoksulluk tükeniyoruz” mitinginde taleplerini dile getirdiklerini hatırlatan Birleşik Kamu İş Antalya İl Başkanı Sadık Acar, “Emekçilerin iğneden ipliğe her şeye gelen zamların altında ezildiklerini söyledik ve hükümeti uyardık” dedi. Eylemlerin Genel Sağlık İş Sendikası ile başladığını belirten Acar, diğer bileşenlerin de önümüzdeki günlerde eylem kararı alacağını bildirdi. “Emekçilerin aldığı maaşlar gün geçtikçe arka arkaya gelen zamlarla erimekte. Bugün çalışanların aldığı maaş neredeyse açlık sınırına dayanmış durumda. 4-5 yıl önce yoksulluk sınırından bahsederken bugün açlık sınırından bahsediyoruz” diyen Acar, bütün emekçiler için 2022 yılı bütçesinden pay, ek zam istediklerini vurguladı. İğneden ipliğe her şeye arka arkaya zam geldiğinin altını çizen Acar, vergi yükü nedeniyle vergi dilimine takılan bütün emekçilerin maaşlarının düştüğünü de sözlerine ekledi.

sam-9192.jpg

“EMEKÇİDEN, EMEKTEN YANA HAK ALMAK İSTEYENİN YANINDA YER ALIRIZ”

Cumartesi günü gerçekleştirdikleri miting öncesinde bütün konfederasyonlara birliktelik çağrısı yaptıklarını da hatırlatan Acar, “Emekçiden, emekten yana kim bir hak almaya kalkarsa biz her zaman onların yanında yer alırız” diyerek bu konuda destek isteyen bütün konfederasyonların yanın olacaklarını bildirdi.

“ARTIK SABIR TÜKENDİ”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından geçtiğimiz hafta, tüm sağlık çalışanlarının özlük ve mali haklarıyla ilgili düzenleme yapılacağının ifade edildiğini belirten Genel Sağlık İş Sendikası Antalya İl Temsilcisi Nurhamide Cirit ise, şunları ifade etti:

“Kamuoyuna yansıdığı ilk günden itibaren dile getirdiğimiz üzere, hekimlerin zaten almakta olduğu ücret olan ‘sabit ek ödemenin’  genel bütçeden karşılanması asla ücrette bir artış değildir. Yapılan sadece  ödemenin yapıldığı kaynağın ödeme kalemi değişikliğidir. İktidarın bu değişikliği çalışan hekimlere zam yapılmış gibi anlatması kandırmacadan ibarettir. Bu tiyatronun birincil amacı; sağlık emekçilerini ayrıştırarak kaos yaratmak. Bir diğer amacı ise iktidarın güdümündeki yandaş sendikalardan istifaların önünü almaktır. Genel Sağlık İş olarak bu oyunu görüyoruz. Hemşiresinden hekimine, hizmetlisinden profesörüne, bir bütün olarak, ortak özlük ve sosyal haklarımız için yılmadan mücadele etmeye devam edeceğiz. Sağlık Bakanı tüm sağlık çalışanlarının ücretlerinde artış yapılacağını deklare etmiştir. Kendisine soruyoruz? Bu artış ne zaman ve ne şekilde yapılacak? Kameralar önünde sağlık emekçilerine ücret artışı hayalleri pazarlayarak halkımızı yanıltmak Türkiye Cumhuriyeti'nin Sağlık Bakanı’na yakışmamakta. Açlık sınırında yaşamaya mahkum edilen sağlık çalışanlarının, ‘zam yaptık, yapıyoruz, yapacağız’ aldatmalarına kanacak hali kalmamıştır. Artık sabır tükenmiştir.”

sam-9182.jpg

“İNSAN ONURUNA YARAŞIR TEK MAAŞ ÖDENMELİ”

Özveri ile tüm ülkeye 24 saat sağlık hizmeti sunan tüm sağlık emekçilerinin onurlu bir yaşam ve emeklilik sürecekleri ücret talep ettiklerini vurgulayan Cirit, “Acilen durumun farkına varılmalı. Sağlık çalışanlarına, en düşüğü yoksulluk sınırının üzerinde insan onuruna yaraşır tek maaş ödemesi yapılmalı. Sağlık Bakanı bu talepleri karşılama iradesini kendisinde görmüyorsa, Cumhurbaşkanı’ndan acilen affını istemeli” dedi.

BİR GÜNLÜK İŞ BIRAKMA EYLEMİ

Genel Sağlık İş’in, yalnızca sağlık emekçilerinin hakları için değil, tüm yurttaşların eşit, ücretsiz, ulaşılabilir ve nitelikli sağlık hizmeti alma hakkı için de mücadele ettiğini söyleyen Cirit, “Açlık sınırında maaş alan sağlık çalışanlarının sesini duyurmak için acil sağlık hizmetlerini aksatmamak kaydıyla tüm yurt genelinde bir günlük iş bıraktık. Unutmayalım ki gecenin en karanlık anı şafak sökmeden önceki andır” şeklinde konuştu. HABER: YUSUF KATRAĞ

sam-9194.jpg

Bu haber toplam 2344 defa okunmuştur
Yorumlar