“HER LİDERİN CEBİNDE 4 HİKAYE OLMALI”
İnsanların hikaye anlatımıyla birbirleriyle bağ kurduğunun altını çizen ve en etkili liderlerin yaşadıklarını hikayeleştirerek anlatabildiklerini söyleyen FranklinCovey Eğitmeni & Tiyatro Oyuncusu Osman Karakoç, “Her liderin cebinde 4 hikaye olmalı” dedi.
29 Mayıs 2024 Çarşamba 16:33
Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) 2024 yılı faaliyet dönemi 9. olağan toplantısı, şehir merkezindeki bir otelde gerçekleştirildi. Başkanlığını Canan Keskin Gürkan’ın yaptığı toplantının konuşmacı konuğu FranklinCovey Eğitmeni & Tiyatro Oyuncusu Osman Karakoç oldu. ANTSİAD üyelerine “Liderlikte Hikâye Anlatım Sanatı” konulu bir sunum gerçekleştiren Karakoç, hikaye anlatımıyla insanların birbirine tecrübe aktardığının altını çizdi. Hikaye anlatıcılığının 70 bin yıllık geçmişi olduğunu belirten Karakoç, “Birbirimizle hikaye anlatarak bağ kuruyoruz” dedi. Güçlü liderlerin iyi bir anlatıcı olduğuna da işaret eden Karakoç, Mustafa Kemal Atatürk’ü örnek göstererek, “Başta Atatürk olmak üzere en etkili liderler yaşadıklarını hikayeleştirerek anlatabilenlerdir. Atatürk, iyi bir anlatıcı ve iletişimcidir” şeklinde konuştu. Karakoç, hikayelerin ikna edici gücü olduğuna da işaret etti.
“HİKAYE ANLATICILIĞI ÇOK ETKİLİ VE GÜÇLÜ BİR KAVRAM”
Yapılan bir araştırmaya göre, en önemli liderlik yetkinliğinin birincisinin hikaye anlatıcılığı, ikincisinin değişim yönetimi, üçüncüsünün finansal okuryazarlık ve iletişim becerileri olduğunu kaydeden Karakoç, “Hikaye anlatıcılığı çok etkili ve güçlü bir kavram. Hikaye anlatan insanların 2 gün sonra dinleyicilerine sorulduğunda anlattıkları konunun yüzde 60’ının, hikaye anlatmayanların ise 2 gün sonra dinleyicilerine sorulduğunda konunun yüzde 13’ünün akılda kaldığı fark edilmiştir” dedi.
“EN ETKİLİ LİDERLER, YAŞADIKLARINI HİKAYELEŞTİREREK ANLATABİLENLERDİR”
“Her liderin cebinde bir hikaye çantası olmalı” diyen Karakoç, “Liderlik denen şey ilham vermektir. Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere en etkili liderler yaşadıklarını hikayeleştirerek anlatabilen liderlerdir. O nedenle hikayeler ilham veriyor” diyerek Atatürk’ün iyi bir anlatımcı ve iletişimci olduğunu belirtti.
“HER LİDERİN CEBİNDE 4 HİKAYESİ OLMALI”
Her liderin cebinde 4 hikaye olması gerektiğini belirten Karakoç, bunları kimlik hikayeleri, vizyon hikayeleri, değer hikayeleri, değişim ve inovasyon hikayeleri olarak sıraladı.
“ETKİLİ LİDERLERİN EMPATİ GÜCÜ VAR”
Adam Fawer’ın “İnsanlar söylediklerinizi ya da yaptıklarınızı unutur ama onlara neler hissettirdiğinizi asla unutmaz” sözünü hatırlatan Karakoç, “İnsanlar sizin onlara hissettirdiklerinizi asla unutmuyorlar. Etkili liderler olarak elimizde empati diye bir güç var. Empati kuran liderler ekipleri ile etkili bir diyalog kurabiliyorlarken, kurmayan liderler ise ekiplerinde sürekli eksik arıyor” diye konuştu.
“HİKAYELERİNİZİ PAYLAŞIN”
Hikaye anlatıcılığının 70 bin yıllık bir konu olduğunu ifade eden Karakoç, insanların en güçlü yanının hikaye anlatmak, tecrübe aktarımı olduğuna dikkat çekti. Karakoç, şöyle konuştu:
“Bizi ‘Neandertal’den ayıran şey hikaye anlatma kabiliyetimizdir. İnsanın en güçlü yanı hikaye anlatıcılığıdır. Bizler tecrübe aktarımı sayesinde hayatta kalmışız. Bugün de ekiplerimizin neye ihtiyacı var? Bizim tecrübelerimizi dinlemeye ihtiyacı var. Yaşadıklarınızı, normlarınızı, teknik bilgilerinizi tabii ki dinleyip anlayacaklar. Sizin hikayeniz, sizin yaşadıklarınız onlara ilham verecek. Bizler aslında birbirimizle hikayelerimiz ile bağ kuruyoruz. Liderler geldikleri konumlara bir günde gelmiyor. Tecrübelerinizi hikayeleştirilerek aktarmadıkça maalesef yeni mezun olan Z kuşağı diyor ki ‘Beni hemen CEO yap.’ Çünkü, zorluklar ona anlatılmadığı için bilmiyor. Bu süreçte yaşanılan zorluklar, alınan sorumluluklar, geçilen yollar onlarla paylaşılmamış ki. Bu konuda en büyük sıkıntımız kuşaklar arası çatışmadır. Kuşaklar arası çatışmanın en büyük nedeni onlarla hikayelerimizi iyi yada kötü, başarılı veya başarısız samimiyetle paylaşmıyor oluşumuz.”
“İŞ HAYATINDA HİKAYELEŞTİRMENİN 8 ADIMI”
İş hayatında hikayeleştirmeyi “Sahneyi kur, karakterleri tanıt, macera başlasın, engelle yüzleş, sorunu çöz, köprü kur, vurucu soruyu sor ve mesajı tekrarla” olarak 8 adımda sıralayan Karakoç, bunların nasıl yapılacağını anlattı.
ANTEV’E DESTEK ÇAĞRISI
Toplantıda Antalya Eğitim ve Araştırma Vakfı (ANTEV) Başkanı Av. Gülen İkizoğlu ise, gerçekleştirdikleri çalışmalarla ilgili bilgi verdi. ANTEV’in bugüne kadar 5 binden fazla öğrenciye burs verdiğini belirten İkizoğlu, “ANTEV arkasında büyük holdinglerin olduğu bir vakıf değil. ANTEV’in büyük organizasyon şemaları ve dev bütçeleri yok. Profesyonel yönetimin gerektirdiği dev maaşların içinde bulunduğu dev giderleri de yok. ANTEV’in yönetimi hiçbir ücret alınmadan minimum gider politikası ile yürütülüyor. Vakfın emek ihtiyacı için yöneticiler özel hayatlarından fedakarlık ederek zaman ayırıyorlar” diyerek ANTEV’e neden burs verilmesi gerektiğini anlattı ve iş insanlarından bağışlarla destek olmalarını istedi.
GÜNÜN ANISINA HEDİYE VERİLDİ
Toplantı sonunda, ANSİAD Başkanı Ercan Özbek ve toplantı başkanı Keskin Gürkan tarafından konuk konuşmacı Osman Karakoç’a günün anısına hediye takdimi yapıldı.
HABER: ÖMER ALİ YETGİN
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 1983 Antalya Son Haber