08 Kasım 2026
  • Antalya13°C

COP 31/2 TARIM VE TURİZM: AYNI GELECEĞİN İKİ TEMELİ

IŞIK YARGIN

08 Kasım 2026 Pazar 16:08

 
Antalya’nın Yeni Normalleri ve Mavi-Yeşil Ekosistem
 
Antalya’nın ekonomik omurgasını oluşturan tarım ve turizm sektörlerinin Antalya’nın yeni normalinde biyo çeşitliliği gözeten, birbirini destekleyen  doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımını esas alan yeşil bir ekosistem anlayışıyla bütünleştirilmesi gerektiğine inanılır.
Antalya ve Batı Akdeniz bölgesinin tamamında da COP 31 öncesinde de alakadarlarınca ele alınan üzerine çalışılan konuların başını çeker. 
Ve sorun alanları da bilinir. ANSİAD COP 31 Sivil İnisiyatif Platformu  1. ve 4. Çalışma Gruplarında titizlikle hazırlanan çalışma platform üyeleri adına
Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi aynı zamanda Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Güray Doğan, geçtiğimiz ay kamuoyuna açıkladı.
Buraya kadar şahane bilgilendirmemi yaptım.
İş şimdi başladı nasıl mı?
Toplumun son zamanlardaki ruh haline bakılırsa “eeee anlat , anlat heyecanlı oluyor” inançsızlığı  ile bilgi beyinlerdeki sümen altına girdi mi girdi. 
Hanımlar, beyler soruyorum: inançsızlığı yok etmek için  kimler harekete dahil olmalıdır ki toplumun inancı yerine gelebilsin?
ANSİAD COP31 Sürecinin en başından itibaren sorumluluk aldı çünkü bir iş dünyası STK’sı. Bu sorumlulukla biliyordu ki; Sivil toplum ve iş dünyası gündem oluşturabilir, bilgi üretebilir, öneri geliştirebilir ve çözüm ortağı olabilir. Daha sonrasını kamu otoritesinden talep eder;
İşi burada bitmez kamu otoritesine sorumluluklarını hatırlatmak ve itici güç olmaları için de politika yapıcılara, TBMM deki kendi temsilcilerine, yerel yönetimlere, çözümün ortağı olmak üzere hazırız der.
ANSİAD bu süreçleri COP31 Öncesinde tamamladı.
Sadece İklim değişikliği ve çevre sorunlarını tespit etmedi.  Çözüm önerilerinin de ANSİADSivil Platformu COP 31 raporunda var olduğuna işaret etti.
 
Haydi bakalım tarihi fırsatın bir ayağını daha başaralım Sivil Toplum-Kamu Yönetimi-Milletin temsilcileri, yerel yönetimler birbirlerini daha iyi tanıyabilsin. 
O halde neden duruyoruz. 
 
MAVİ YEŞİL EKOSİSTEMİN gerçekleşmesi için çözüm önerileri 
 
1. İklim koşullarına uyumlu kent altyapısı
 
Risk haritaları ve yatırım öncelikleri
• Aşırı yağışlara göre yağmur suyu kanallarının yeniden tasarlanması.
• Kentsel altyapının iklim değişikliğinin getirdiği yeni koşullara uyarlanması.
• Taşkın risklerinin kent planlamasında dikkate alınması.
 
2. İklime duyarlı imar ve Çevre dirençli kentler
 
Doğal su yollarının ve taşkın alanlarının korunması
 
• İmar planlarının iklim risklerini dikkate alarak hazırlanması.
• Geçmişte doğal su yolları ve göllük alanların yapılaşmaya açılmasının yarattığı risklerin önlenmesi.
• Sahil şeridinden dağlık kesimlere kadar afetlere dirençli bir kent dokusu oluşturulması.
 
3. Tarım ve turizmin ekolojik bütünlüğü
 
Ortak kaynak yönetimi ve sektörel uygulamalar
 
• Antalya’nın iki temel ekonomik sektörü olan tarım ve turizmin birbirini destekleyecek biçimde ele alınması.
• Biyoçeşitliliğin ve doğal kaynakların korunması.
• Her iki sektörün de sürdürülebilir kaynak kullanımı esasına göre geliştirilmesi.
Bu yazı toplam 254 defa okunmuştur.
Yorumlar