26 Nisan 2024
  • Antalya18°C

KİŞİSEL VERİLER

Eyüp Koçak

15 Ocak 2022 Cumartesi 08:38

Bir taraftan dijital dünyada olağanüstü gelişmeler yaşanırken, diğer taraftan bu dijital teknolojilerin kâbusu olan hackerler durmaksızın saldırmaya devam ediyorlar.  
Uzmanlar, son 1 yılda gerçekleştirilen siber saldırıların yüzde 43’ünün küçük işletmeleri hedeflediğini,  bu işletmelerden çok az bir oranının,  kendilerini savunmaya hazır olduklarına dikkat çekiyorlar.  Dolayısıyla özellikle küresel salgının olduğu bir dönemde hem kobilerin hem de vatandaşların siber saldırılara karşı kendilerini korumaya almaları gerekiyor. 
 
Öncelikle kobilerin güvenlik ve yazılımlarını gözden geçirmeleri, olası açık ve tehditlere karşı önlem almaları gerekiyor. Evet, KOBİ’ler, siber güvenlik önlemleri konusunda yeterli değiller. Dolayısıyla bu sebepten dolayı,  kolay bir hedef tahtası haline gelmiş durumdalar.  
 
Yapılan araştırmalara göre, KOBİ’ler, yılda en az 1 defa siber saldırıya maruz kalıyor. Bu saldırıların yüzde 42’sinin küçük işletmelere yapılmış olduğunu da belirtelim.  İşletmelerin yüzde 14’ü siber saldırılara karşı kendilerini korumaya almış durumda.  Güçlü alt yapılarını siber saldırılara karşı korumak mümkün mü? 
 
Elbette bu mümkün! 
KOBİ’lerin siber saldırılardan korunmaları için 5 temel kıstas var. 
Bunlardan bir tanesi ve en önemlisi güvenlik duvarı oluşturmak.  Güvenlik duvarının olması, yani dijital teknolojilerini olası saldırılara karşı koruyacak bir kalkan oluşturmaları için,  anti virüs alışkanlığını kazanmış gerekiyor.   
 
Bu koruma kalkanı, tüm ağa yapılacak saldırıları durdurur.  Tabi söz konusu KOBİ’ler,  var olan ağlarını yedeklemeleri, olası saldırı olursa buna karşı kaldıkları yerden devam etmelerini sağlar. Koruma kalkanından bahsettik, 2’nci konu işletmeler kötü amaçlı yazılımlardan uzak durmalı.  
 
Kötü amaçlı yazılımlara karşı dikkatli olmak, cihazların güvenliğini tehdit eden virüsleri engelleme ve işaretleme konusunda size fikir verir.  Kötü amaçlı yazılımlardan nasıl korunursunuz? Elbette bilmediğiniz programları bilgisayarlarınıza indirmeyerek.  Bunun yanı sıra bilmediğiniz mailleri sakın açmayın. Sahte mail hesaplarına karşı dikkatli olun. 
 
Kişisel verilerinizi korumak için mutlaka işletmelerde çok faktörlü doğrulama sistemini kullanın. Başarılı hacker, dikkatsiz bir saldırgan olabilir. Bu nedenle çok doğrulama faktörü kimlik bilgilerinizin korunmasına ekstra destek sağlar.  Çok fonksiyonlu doğrulama faktörlerini işletmelerinize eklediğinizde;  size saldırıda bulunanların, dijital izleri takip edebilirsiniz. 
 
Oturum açma davranış hareketleri, coğrafi konum ve erişilen oturum açma sistemi türü gibi bağlamsal bilgilerden de yararlanarak bu tür saldırıların önüne geçebilirsiniz. Günümüzün siber saldırılarının çoğu, hasar vermek için meşru araçları hedefleyen yatay hareketler, domainler arası geçiş gibi gelişmiş taktikleri içeriyor. 
 
Dolayısıyla Siber saldırılardan işletmenizi korumak için, bu konuda uzman ve deneyimli şirketlerden teknolojik destek alabilirsiniz.  
 
 
 
Bu yazı toplam 2764 defa okunmuştur.
Yorumlar