05 Mayıs 2024
  • Antalya13°C

“ENFLASYON, BÜTÜN KÖTÜLÜKLERİN ANASIDIR”

Yaşanan aşırı yüksek enflasyonun, her şeyin dengesini, istikrarını ve sağlıklı işleyişini kökten bozduğunu vurgulayan ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, “Bu bozulmalar sadece rakamlardan ibaret değil. Duygularımızı ve bekleyişlerimizi de bozmakta.

“Enflasyon, bütün kötülüklerin anasıdır”

25 Nisan 2024 Perşembe 11:59

Yaşanan aşırı yüksek enflasyonun, her şeyin dengesini, istikrarını ve sağlıklı işleyişini kökten bozduğunu vurgulayan ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, “Bu bozulmalar sadece rakamlardan ibaret değil. Duygularımızı ve bekleyişlerimizi de bozmakta. Yani enflasyon, bütün kötülüklerin anasıdır” dedi.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Nisan ayı meclis toplantısı, Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci başkanlığında gerçekleştirildi. Yönetimin bir aylık çalışmasıyla ilgili üyelerin bilgilendirildiği toplantıda sektörel konularda değerlendirmeler yapıldı. ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır ise, tarım, ekonomi, Antalya ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Konuşmasına, Cumhuriyetin kurucusu ulu önder gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlayarak başlayan Çandır, Sarısu teleferik hattında yaşanan kazada hayatını kaybeden vatandaşa ve İstanbul Gayrettepe'de çıkan yangında hayatını kaybedenlere rahmet, kurtarılanlara sağlık diledi. 31 Mart yerel seçimlerinin demokrasimize yakışır bir şekilde tamamlandığını vurgulayan Çandır, “Seçim sonuçlarının ülkemize ve kentimize hayırlı olmasını diliyoruz. Seçilen tüm yöneticilere görevlerinde başarılar diliyor ve Antalya’mıza hizmet etme sorumluluğunu en iyi şekilde yerine getirmelerini temenni ediyoruz. Antalya Ticaret Borsası olarak, bundan önce olduğu gibi bundan sonrada yerel yönetimlerle iş birliği içinde çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

img-1504.jpg

“EKONOMİK YAPIMIZI İSTİKRARA KAVUŞTURMALIYIZ”

Seçimlerin artık geride kaldığının altını çizen Çandır, “Şimdi ekonomik yapımızı istikrara ve sağlıklı bir bünyeye kavuşturmak için çalışma zamanı. Ekonomi ve iş dünyası, bir taraftan aşırı yükselmeye devam eden maliyet yükleriyle baş etmeye çalışırken diğer taraftan da gün geçtikçe reel olarak zayıflayan hasıla sorunlarını çözmeye çalışmakta. Doğal olarak bu durum, sürdürülebilir ve sağlıklı bir yapıdan bizi uzaklaştırmakta” dedi.

img-1506.jpg

“ANTALYA’NIN İLK ÇEYREK VERİLERİ, GEÇTİĞİMİZ YIL ORTALAMALARININ ALTINDA”

Bu yıl Antalya’da nispi olarak erken açılan ve hareketli olan bir turizm sezonu başlangıcının söz konusu olduğuna işaret eden Çandır, “Ancak bunun kentimiz ekonomisine yansıması oldukça zayıf kalmıştır. Çünkü yıl başlangıcı olarak gördüğümüz ilk çeyrek verileri kentimiz için geçmiş yıl ortalamalarının altında kalmıştır” diyerek istatistiki verileri örnek gösterdi. Yılın ilk çeyreğinde Antalya’da kurulan şirket sayısının geçen yılın ilk çeyreğinde yüzde 32 artarken bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 30’dan fazla azaldığına, ülke ortalamasında ise yüzde 5’lik artış yaşandığına dikkat çeken Çandır, şunları dile getirdi:

“Kapanan şirkette ise ülke ortalamasına yakın bir artış eğilimi söz konusu. Aynı dönemde protestolu senetlerde ülke genelinde yüzde 148’lik artışa karşılık kentimizde yüzde 243’lük artış yaşanmıştır. Karşılıksız çek tutarında ise makas daha da açılmış ve ülke genelindeki yüzde 264’lük artışa karşılık kentimizde yüzde 564’lük rekor bir artış yaşanmıştır. Ticari hayatın hareketliliğine bir gösterge olarak baktığımız çekle işlem tutarında ise ülke genelindeki yüzde 65’lik artışa karşılık kentimizde ancak yüzde 53’lük bir artış yaşanabilmiştir. Halbuki 2023 yılının ilk çeyreğinde kentimizde yüzde 118’lik artış yaşanmış ve ülke ortalamasından yüzde 50 fazla olmuştu. Yine ticari hayatın hareketliliğine bir gösterge olarak baktığımız kredilerde de kentimiz ilk çeyrek rakamları, ülke genelinin altında artmıştır. Sektörel kredilerde bizi yakından ilgilendiren tarımsal krediler, dönemsel olarak ülkede yüzde 80 artarken kentimizde yüzde 58 artabilmiştir. Aslında geçen yıl da sektörümüz için benzer bir düşüklük söz konusuydu.”

imgiiiiiiii.jpg

“İHRACAT PERFORMANSIMIZ DA GEÇEN YILIN ALTINDA”

“Ticaret hacmindeki ve kredilerdeki büyümelerinin genel olarak ilan edilen enflasyonun altında kalması, aslında reel olarak bir büyüme ile karşı karşıya olmadığımızı göstermektedir. Bu durum da sürdürülebilir ve sağlıklı bir ilerleyişin önünde esaslı bir engel olmuştur” diyen Çandır, “Yılın ilk çeyreğindeki ihracat performansımız da geçen yılın altında kalmıştır. 2023 yılı ilk çeyreğinde toplam ihracatımız yüzde 10’a, yaş meyve sebze ihracatımız yüzde 33’e ve hububat ihracatımız yüzde 50’ye yakın ihracat artışı ile ülke ortalamasının çok üzerinde gerçekleşmişti. Bu yılın ilk çeyreğinde ise toplam ihracatımız yüzde 1’den, yaş meyve sebze ihracatımız yüzde 12’den ve hububat ihracatımız yüzde 5’ten fazla azalarak ülke ortalamasının çok altında kalmıştır. Önümüzdeki aylarda ihracatta daha fazla düşüş yaşamamak için ihracat konusuna bir an önce odaklanmalıyız” uyarısında bulundu.

img-1514.jpg

“AŞIRI YÜKSEK ENFLASYON HER ŞEYİN DENGESİNİ BOZUYOR”

Yaşanan aşırı yüksek enflasyonun, her şeyin dengesini, istikrarını ve sağlıklı işleyişini kökten bozmakta olduğunu vurgulayan Çandır, “Bu bozulmalar sadece rakamlardan ibaret değil. Duygularımızı ve bekleyişlerimizi de bozmakta. Yani enflasyon, bütün kötülüklerin anasıdır. Hepimizi yakından ilgilendiren son yansıması da enflasyon muhasebesi uygulaması. Borçları ve alacakları dışarıda tutan bu uygulama, zayıf sermayeli şirketlerimiz üzerinde fiktif yüksek karlar yaratacaktır. Doğal olarak da yüksek vergi matrahları üretecektir. Bir de bu uygulamanın 3’er aylık dönemlere yayılması, ticaretin ve üretimin dışında ağır bir vergi yükü yaratacak. Politika üreticileri ve karar vericileri acilen bu uygulamayı yıllık dönemlere çevirmeye davet etmekteyiz. Böylece hiç olmazsa yılsonu gerçekleşmiş rakamlar üzerinden uygulamayı yapmak, daha rasyonel bir zemin oluşturacaktır” diye konuştu.

img-1509.jpg

“BAZI FİRMALARIMIZ VERGİ ÖDEMEDE DAHA DA ZORLANACAK”

İş dünyasında faaliyetlerin önemli bir bölümünün borçlar ve alacaklar üzerinden yürüdüğüne işaret eden Çandır, “Borçsuz ve alacaksız bir üretim sistemi, düşünülemez. Bu faaliyetler de bir vade yapısıyla işlemekte. Bu gerçekleri uygulama dışında bırakmak, özellikle alacaklarından çok borçları olan kesimler için fiktif karlar üretecektir. Bu da belirttiğim gibi zayıf sermayeli şirketler başta olmak üzere bazı firmalarımızın vergi ödeme de daha da zorlanacağı gerçeğini ortaya çıkarmakta” açıklamasında bulundu.

“IPARD HİBELERİNDEN EN ÜST SEVİYEDE FAYDALANMALIYIZ”

Uzun zamandır 42 ili kapsayan Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından sunulan IPARD hibelerinin artık aralarında Antalya’nın da bulunduğu 81 ilde verileceğini belirten Çandır, uzun bir süredir yaptıkları desteklerden faydalanma taleplerinin karşılık bulduğuna dikkat çekti. Başta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür eden Çandır, program takviminin açıklanmasıyla Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil Bülbül ev sahipliğinde bölge koordinatörü ve üyelerin geniş katılımıyla bilgilendirme semineri düzenlediklerini hatırlattı. Çandır, üretimin çeşitlendirilmesi, ürünlerin işlenmesi ve pazarlanması gibi alanlarda proje çağrısı yoluyla hibeler sunulan IPARD hibelerinden başta üyeleri olmak üzere Antalya olarak en üst seviyede faydalanılmasını diledi.

img-4607.jpg

KOMİTELERDE ÖNE ÇIKANLAR

Nisan ayındaki meslek komiteleri toplantılarında maliyet artışlarının, iç ve dış ticaretteki arz talep durumunun, iklim değişikliğinin tarımsal üretime etkilerinin, taban suyu seviyesinin her geçen gün daha derine inmesinin, tarım topraklarında yaşanan kayıpların, kredi faizlerinin yüksekliğinin ve finansmana erişim

konularının ortak olarak ele alındığını bildiren Çandır, “Yerel seçimler sonrası büyükşehir ve ilçe belediyeleri ile işbirliğinin artırılması ve yerel yönetimlerin tarım sektörüne pozitif uygulamalarını artırarak devam etmesi, seçim öncesi sunulan 32 maddelik tarım raporumuzun takip edilmesi konuları değerlendirildi. Alınan kararları ilgili tüm kurumlarla paylaşmaya devam edeceğiz. Kısa sürede çözüme kavuşması için titizlikle takip edecek ve çözüm için faaliyetlerimizi kesintisiz bir şekilde sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı. Çandır, konuşmasının sonunda 8-10 Mayıs tarihleri arasında 27’incisi düzenlenecek Hasyurt Tarım Fuarı’na davette bulundu. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 375 defa okunmuştur
Yorumlar