27 Temmuz 2024
  • Antalya30°C

“AFRİKA’YI TİCARETTE BİR YERE KOYMAK ZORUNDAYIZ”

Afrika’daki iş fırsatlarına dikkat çeken WCI Forum Başkanı Endüstri Mühendisi Utku Bengisu, Türkiye’nin ticaret stratejisinde Afrika’yı bir yere koymak zorunda olduğunu söyledi.

“Afrika’yı ticarette bir yere koymak zorundayız”

27 Mayıs 2024 Pazartesi 17:19

WCI (World Cooperation Industries Forum) Başkanı Endüstri Mühendisi Utku Bengisu, “Afrika Günü-Afro Festival” çerçevesinde Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans salonunda “Afrika’nın Gelecek Vizyonu ve İhracat Stratejileri” konulu konferans verdi. 2012 yılından bugüne kadar Afrika Kıtası’nda özellikle KOBİ’ler için yatırım ve işbirliğiyle ilgili çeşitli organizasyonlar gerçekleştirdiğini belirten Bengisu, bu kapsamda şimdiye kadar 74 etkinlik yaptıklarını kaydetti. Kıtadaki 54 ülkenin 46’sını gezdiğini ifade eden Bengisu, 2025 yılının sonuna kadar gitmediği ülkeleri de gezmeyi planladığını bildirdi.

img-2616.jpg

“İHTİYAÇLAR YÜZDE 87 KITA DIŞINDAN TİCARETLE KARŞILANMAK ZORUNDA”

Afrika’dan ticaret firmalarını Türkiye’ye getirdiklerini belirten Bengisu, 1.4 milyarlık nüfusa sahip Afrika’daki iş fırsatlarından bahsetti. Afrika nüfusunun 2050 yılında 2.5 milyara ulaşmasının beklendiğine işaret eden Bengisu, “Dünya git gide Afrikalı hâle geliyor” dedi. Sahip olduğu 3.7 milyon şirketin yüzde 99’u KOBİ olan Türkiye’nin ticaret stratejisinde Afrika’yı bir yere koymak zorunda olduğunu söyleyen Bengisu, “Afrika kıtası bugün 3.25 Trilyon Dolarlık bir iç ticaret hacmine sahip. 2020-2024 yılları arasında değişen rakamlarda ithalat hacmi yaklaşık 820 milyar doları zorlamış ve 1 Trilyon Dolara doğru hızla tırmanıyor. Bunlar sadece resmi veriler. Maalesef her ticaret resmi olarak gösterilmiyor. Afrika’nın gerçek ticaret potansiyeli bu rakamların yaklaşık 4 - 4.5 katı büyüklüğünde” diye konuştu. “İç ticaret hacmi dediğimiz, kıtanın ihtiyaçlarını içeriden karşılayabilme oranı şuan yüzde 13 seviyesinde. Kıtada ayakkabıdan tutun tohuma kadar, iğneden ipliğe ihtiyaç olan ürünün sadece yüzde 13’ünü kıta içerisinden karşılayabiliyorlar. Yüzde 87 kıta dışından ticaretle karşılamak zorundalar” diyen Bengisu, “Bizim dünyada ihracatla, üretimle var olmaya çalışan bir ülke olarak neden sürekli ticarette Avrupa veya yakın ülkeleri düşündüğümüz bir soru işaretidir” ifadelerini kullandı. HABER: ÖMER ALİ YETGİN

Bu haber toplam 3180 defa okunmuştur
Yorumlar