26 Nisan 2024
  • Antalya22°C

TARIMDA BİLGİLENDİRMELER

Mustafa Yetgin

21 Ocak 2020 Salı 05:23

 Tarımı geliştirmemiz gerektiğini her defasında söylüyorum. Bazen haftada bir kere de olsa bu köşemden dilim döndüğünce anlatıyorum.
Geleceğimiz açısından oldukça mühim olan tarımın gelişmesi lazım.  Bu konu ile alakalı bir süre önce hayata geçirilen Kadın Çiftçi Akademisi diye bir proje var. Mesela bu proje ile kadınlarımızın da tarım sektöründe söz sahibi olabilmesi için eğitimler veriliyor.
 
Kanaatimce bu çalışmaların çoğalması lazım.
  Bu manada tarımın en önemli unsurlarından olan çiftçi kadınların potansiyelinin ve tarımsal üretimdeki etkinliklerinin artırılması, toplumsal statülerinin geliştirilmesi için Türkiye’de bir ilk olarak Antalya’da kurulan Kadın Çiftçi Akademisi’nde eğitimler devam ediyor.
 Geçtiğimiz günlerde Döşemealtı Belediyesi’nin ev sahipliğinde 75 kadının eğitiminin sürdüğü akademide  Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şule Orman eğitim gerçekleştirdi.
  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Antalya Kadın Girişimciler Kurulu tarafından kadın çiftçilerin eğitim almasını sağlamak için hazırlanan “Kadın Çiftçi Akademisi Projesinde eğitimler yoğun geçiyor diyebilirim.  Döşemealtı Belediyesi, ATSO, TOBB Antalya Kadın Girişimciler Kurulu,Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği, Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Akdeniz Üniversitesi ve Antalya Kadın Girişimci Kooperatifi işbirliği ile hayata geçirilen akademide 75 kadın çiftçi eğitim alıyor.
  Akademi eğitimlerine geçtiğimiz hafta Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Şule Orman katıldı. Prof. Dr. Orman, kadın çiftçilere “Toprak verimliliği ve bitki besleme, bitkisel üretimde atık yönetimi ile kompost yapımı” konusunda aydınlatıcı bilgiler verdi. Annesi Ayşegül Kaya ile eğitimlere katılan ve etrafı meraklı gözlerle izleyeni 6 aylık Havva Kaya ise herkesin ilgi odağı oldu. Hemen her yaştan kadın çiftçinin katıldığı eğitimlere erkek çiftçiler de ilgi gösterdi.
75 saatlik haftada 2 gün 3’er saat şeklinde gerçekleştirilecek eğitim sonunda kadınlara sertifika verilecek. Eğitim sonunda sertifika alan kadın çiftçilere, Döşemealtı Belediyesi tarafından ürünlerini pazarlayabilecekleri satış alanı da oluşturulacak.
Yukarıda da yazdığım gibi bu tarz tarımsal projelerde eğitimle alakalı bilgilendirme çalışmaları oldukça mühim.
Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.
Sağlıcakla kalın.
Bu yazı toplam 2055 defa okunmuştur.
Yorumlar