26 Nisan 2024
  • Antalya28°C

ÖĞRETMENLERİN BEKLENTİSİ MESLEK KANUNU

24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle düzenlenen törene katılan Türk Eğitim Sen Antalya 1 Nolu Şube Başkanı Oğuz Öztürk, “Öğretmenlere yüklenen görevler ve sorumluluklar ile öğretmenlerin hakları arasında hassas bir denge kuran Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun

Öğretmenlerin beklentisi Meslek Kanunu

24 Kasım 2020 Salı 16:45

24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle düzenlenen törene katılan Türk Eğitim Sen Antalya 1 Nolu Şube Başkanı Oğuz Öztürk, “Öğretmenlere yüklenen görevler ve sorumluluklar ile öğretmenlerin hakları arasında hassas bir denge kuran Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun bir an önce Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine getirilerek yasalaştırılmasını istiyoruz” dedi.

24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk sunma töreni gerçekleştirildi. Törene, Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte katılarak çelenk sunumu yapan Türk Eğitim Sen Antalya 1 Nolu Şube Başkanı Oğuz Öztürk, “Eğitim çalışanlarının 24 Kasım Öğretmenler Günü kutlu olsun. Bu özel günde başta Başöğretmenimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, şehit öğretmenlerimizi ve ebediyete intikal eden öğretmenlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Kalleş PKK tarafından katledilen Neşe Alten, Aybüke Yalçın, Necmettin Yılmaz ve daha nice şehit öğretmenimizi de minnetle yad ediyoruz. Varlığını, bilgisini, birikimini ülkemizin geleceğine adayan öğretmenlerimiz, Öğretmenler Günü’nün gururunu yaşıyor. Tüm öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutlarız” açıklamasında bulundu.

38e0f4cd-4efc-4047-8e39-e4efccd85421.jpg

“ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU BEKLİYORUZ”

24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle açıklama yapan Öztürk, biran önce çıkmasını bekledikleri Öğretmenlik Meslek Kanunu’na dikkat çekti. Öztürk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 23 Ekim 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen 2023 Eğitim Vizyonu Tanıtım Toplantısı’nda yaptığı açıklamada ‘Önümüzdeki dönemde bir Öğretmenlik Meslek Kanunu hazırlanıp çıkarılacak’ şeklinde konuşarak, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun çıkarılacağının müjdesini verdiğini hatırlattı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan 2023 Eğitim Vizyonu belgesinde de ‘Öğretmen ve okul yöneticilerimizin atanmaları, çalışma şartları, görevde yükselmeleri, özlük hakları ve benzeri diğer hususları dikkate alan Öğretmenlik Meslek Kanunu çıkarılmasına ilişkin hazırlık çalışmaları yürütülecektir’ ifadelerine yer verildiğini de hatırlatan Öztürk, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un da 15 Aralık 2019 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun çıkarılmasına yönelik dosyanın Cumhurbaşkanlığı’na sunulduğunu açıkladığına dikkat çekti.

25d1d7f5-34aa-4c84-8f37-16419f843d2e.jpg

“BİRAN ÖNCE TBMM GÜNDEMİNE GELMELİ”

Tüm bunlara rağmen aradan geçen süre içerisinde Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun çıkarılması için TBMM nezdinde somut bir girişimin söz konusu olmadığını dile getiren Öztürk, Milli Eğitim Bakanlığı’na seslenerek şunları kaydetti:

“Türk Eğitim-Sen olarak, 657 Sayılı DMK’dan kaynaklanan hak ve kazanımlarımız baki kalmak şartıyla, öğretmenlik mesleğinin saygınlığını artıracak ve mesleğin statüsünü sağlam ve yasal zemine kavuşturacak bir meslek kanununu çıkarılmasını öteden beri savunmaktayız. Öğretmenlerin yetiştirilmeleri, mesleğe seçme ve atama kriterleri, aday öğretmenlerin yetiştirilmesi, meslek etiği, görev, yetki ve sorumlulukları, ekonomik ve özlük hakları, ek gösterge, çalışma koşulları, kariyer basamakları, görevde yükselmeleri, zorunlu hizmet görevleri ve teşvik ödenekleri, atama ve yer değiştirmeleri, hizmet içi eğitim ve mesleki gelişimleri, okulların yönetim ve denetimi, mesleki özerklik ve iş güvencesi gibi öğretmenlerimizin beklenti ve taleplerinin karşılandığı bir yasal düzenlemenin hayata geçirilmesi artık kaçınılmaz. Ayrıca öğretmenlere yönelik şiddet hadiselerinin neredeyse sıradan adli vakalar haline geldiği günümüzde, eğitim çalışanlarına karşı şiddeti önleyecek düzenlemeler de çıkarılacak yasal düzenleme kapsamında yerini bulmalı. Bu minvalde, öğretmenlere yüklenen görevler ve sorumluluklar ile öğretmenlerin hakları arasında hassas bir denge kuran Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun bir an önce Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine getirilerek yasalaştırılması gerekiyor.”

EĞİTİMDEKİ SORUNLARIN ÇÖZÜLMESİNİ DİLEDİ

Eğitimdeki sorunların biran önce çözülmesini isteyen Öztürk, “Diliyorum ki bundan sonraki Öğretmenler Günü’nde eğitimin sorunları çözülür, çalışanlar arasındaki ayrışma sona erer. Sözleşmeli istihdam modeline son verilir. Yardımcı hizmetler sınıfı çalışanları genel idari hizmetler sınıfına geçirilir. Öğretmenlerin ek göstergeleri 3600’e yükseltilir. Memurların ek göstergeleri 800’er puan artırılır. Yardımcı hizmetler sınıfı ek göstergeden yararlandırılır” ifadelerini kullandı. HABER: EROL YILDIZOĞULLARI

Bu haber toplam 1876 defa okunmuştur
Yorumlar