19 Nisan 2024
  • Antalya17°C

“EŞİT KOŞULLARDA YAŞAMAK İSTİYORUZ”

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle açıklama yapan Altı Nokta Körler Derneği Antalya Şube Başkanı Rahim Ezgi, engellilerin yaşadıkları sorunlara dikkat çekerek insanca ve eşit koşullarda yaşamak istediklerini vurguladı.

“Eşit koşullarda yaşamak istiyoruz”

02 Aralık 2021 Perşembe 17:00

“BİZ 365 GÜN ENGELLİYİZ”

Altı Nokta Körler Derneği Antalya Şubesi tarafından, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Attalos Meydanı’nda açıklama yapıldı. Açıklamada engellilerin yaşadığı sorunlara dikkat çeken Altı Nokta Körler Derneği Antalya Şube Başkanı Rahim Ezgi, sorunların çözülmemesine karşı tepkisini dile getirdi. 1992 yılından itibaren Birleşmiş Milletler tarafından alınan kararla 3 Aralık tarihinin Dünya Engelliler Günü olarak kabul edildiğini hatırlatan Ezgi, “Bugüne mahsus engelli olmayanlar tarafından kutlanıyor, fakat bizim gibi 365 gün engelli olanlar da sorunların dikkate alınmasına çalışıyor. Bugün kendince vicdan temizliği yapanların gününü şimdiden kutluyorum ama biz 365 gün engelli olduğumuz için bizim mücadelemiz devam edecek” dedi.

“GEÇEN YILDAN BU YANA HİÇBİR ŞEY DEĞİŞMEDİ”

Geçtiğimiz yılki 3 Aralık’tan bu yılki 3 Aralık’a kadar Antalya’da hiçbir şeyin değişmediğini söyleyen Ezgi, “Hiçbir şey değişmedi. Ne otobüslerle ilgili sesli sinyalizasyonda bir adım ileri gidebildik ne de belli noktalarda yapılmasını istediğimiz çalışmalarda. Pandemi nedeniyle ulaşımda kullanılan kartlarla alakalı ikilik çıktı ama bir adım ileri gidemedik. Yerel yönetimler istihdamda da bir adım ileri gidemedi. Hep geride kalmaya devam ediyorlar. Biz istihdam, erişilebilirlik dedikçe, belediyeler kalabalık yemeklerden bahsediyor. Bir sürü eksiklik devam ediyor. Erişilebilirlik çalışmaları ilk ortaya çıktığında Antalya başlamıştı ve Antalya’nın ilk olacağı konusunda umutlanmıştık. Ama maalesef son dönemlerde kent olarak ciddi manada geri gidiyoruz” diye konuştu.

sam-9093.jpg

“SÖYLEM DEĞİL, SÖZLEŞMENİN UYGULANMASINI İSTİYORUZ”

3 Aralık’ta birçok kurum ve kuruluş tarafından açıklamalar yapıldığına işaret eden Ezgi, “Fakat sonrasında engelliler yalnızlığa ve sessizliğe terk ediliyor. Bizler söylemlerde bulunulmasından ziyade Birleşmiş Milletler’in Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme'nin ülkemizde uygulanmasını talep ediyoruz. 2009 yılından beridir tarafı olduğumuz bu sözleşmenin şartlarına uygun davranılmasını istiyoruz” açıklamasında bulundu.

“YÖNETMELİKLE İLGİLİ SORUNLAR YAŞIYORUZ”

Emeklilikle ilgili rapor yönetmeliğinden dolayı sıkıntılar yaşandığını vurgulayan Ezgi, “Özellikle son birkaç yıldır uygulanan politikalarla engellilerin birçok hakkı fiilen yok edilmiş durumda. Bunun temel politika aracı ise engellilerin haklardan yararlanması için istenen Sağlık Kurulu Raporuna ilişkin mevzuat değişiklikleridir. Yönetmelikte yapılan değişikliklerle engel veya iş göremezlik dereceleri yeniden belirlenmekte ve birçok engelli vergi indirimi, emeklilik, sürücü belgesi ve araç alımı gibi haklardan yararlanamaz hale gelmektedir. Bu yöntemle yine birçok emekli engelli, yeniden istenen raporlar yüzünden emeklilik hakkını kaybetmektedir. Yine evde bakım hizmetinden yararlanma olanakları ortadan kaldırılmaktadır” şeklinde konuştu.

“KULLANDIĞIMIZ AKILLI TEKNOLOJİK CİHAZ VE DONANIMLARDA VERGİ MUAFİYETİ İSTİYORUZ”

“Görme engelli bireylerin yaşamını kolaylaştıran erişilebilir akıllı teknolojilerin temininde kolaylık sağlanması gerekmekte” diyen Ezgi, “Bu tarz yazılım ve donanımların görme engelli bireyin kullanımına sunumu esnasında her türlü vergiden muaf tutulması talebimizdir. Sağlık Uygulama Tebliği'nde sürekli zorunlu olmasına karşın ilaç destekleri azaltılırken diğer taraftan bedensel, işitsel engelliler için yaşamsal öneme sahip ortez ve protezlerin ve medikal malzemeler ile tekerlekli sandalye gibi desteklerin verilen tutarları hala 2007 fiyatları düzeyinden bırakılmakta. Bunların da düzeltilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“DİKLEŞMEDEN, DİK DURARAK MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRÜYORUZ”

Son olarak 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Aile Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nün çelenk koyacağını belirten Ezgi, “Bizim bundan haberimiz yok. Biz düzenlenecek olan çelenk koyma törenine katılmama kararındayız. Protesto ediyoruz. Çünkü Aile Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, derneklerin vasisi değildir. Sadece koordinasyonu yapmak, organizasyonu derneklere bırakmak durumundadır. Ancak, çelenk koyacak kişileri, konuşmacıyı kendileri belirliyor. Dernekleri, bizleri baypas etmeye çalışıyor” dedi. Antalya’nın en eski derneklerinden olduklarına dikkat çeken Ezgi, “Bu tarz haksızlıklara, yanlışlıklara taviz vermeden, dikleşmeden dik durarak mücadelemizi sürdürüyoruz. 3 Aralık’ın sorunların tamamının olmasa bile hissedilebilir derecede çözüldüğü bir gün olmasını temenni ediyorum” diye konuştu. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 2637 defa okunmuştur
Yorumlar