19 Nisan 2024
  • Antalya18°C

ÇETİN’DEN EKMEĞE ZAM SİNYALİ

Girdi maliyetlerindeki artışlardan dolayı Ekmek fiyatının artırılmasının kaçınılmaz hale geldiğini belirten ATSO Başkanı Davut Çetin, “Bundan 4 ay önce bir çuval un 150 lira iken şuanda 400 liraya doğru gidiyor. Ucunun da nereye kadar gideceği belli değil

Çetin’den ekmeğe zam sinyali

02 Aralık 2021 Perşembe 17:06

Girdi maliyetlerindeki artışlardan dolayı Ekmek fiyatının artırılmasının kaçınılmaz hale geldiğini belirten ATSO Başkanı Davut Çetin, “Bundan 4 ay önce bir çuval un 150 lira iken şuanda 400 liraya doğru gidiyor. Ucunun da nereye kadar gideceği belli değil. Buna bakınca ekmek fiyatlarında zam kaçınılmaz” dedi. Çetin, ekmeğin maliyetinin 3 lira civarına çıktığını da belirtti.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, 2021 yılını değerlendirdi. 2021 yılının pandemiye rağmen turizmin etkisiyle 2020 yılına göre Antalya için iyi geçtiğini söyleyen Çetin, son dönemdeki kur artışının ekonomiyi sarstığına dikkat çekti. Sarsılan piyasalar için acil tedbir alınması gerektiğini kaydeden Çetin, “Günlük fiyatlar verilmeye başladı artık. Biraz durma noktasına gelindi. Durgunluğa doğru gidiyoruz. Bu işin bir an evvel stabil duruma dönmesi lazım” diye konuştu. Girdi maliyetlerinin artması nedeniyle ekmeğe zammın kaçınılmaz hale geldiğini belirten Çetin, 3 lira olması yönünde talepleri olduğunu bildirdi. Antalya limanının çok pahalı olduğunu da söyleyen Çetin, limanların ihale süresinin uzatılmaması gerektiğini de kaydetti.

“DÖVİZ ŞOKUNA KADAR İYİYDİK”

Ekonomik açıdan son 3 haftaya kadar Antalya’nın gayet iyi olduğunu söyleyen Çetin, “İyi gidiyorduk. Rakamlarımız iyi ve ekonomi biraz toparlanmıştı. Turizmdeki rakamlar ekonomiye yansımıştı. Çok sorunumuz yok gibiydi. Turizmde her ne kadar 2019’un yüzde 60’larında olsak da beklediğimizden daha yüksek 9 milyon turist sayısına ulaşmıştık. En son gelen döviz şoku, faiz indirimleriyle birazcık sarsıldı piyasa. Umuyorum en kısa zamanda toparlanır” dedi.

“ACİLEN TEDBİR ALMAK GEREKİYOR”

Hazine ve Maliye Bakanı’nın değiştiğine dikkat çeken Çetin, “Nasıl tedbirler alınacak bilmiyoruz ama acil olarak tedbir almak gerekiyor. Bu kadar oynaklıkta biz iş dünyası olarak tam önümüzü göremiyoruz. Yatırım yapalım mı? Yapmayalım mı? Her şeyden önce mal sıkıntısı başladı. Günlük fiyatlar verilmeye başladı artık. Biraz durma noktasına gelindi. Durgunluğa doğru gidiyoruz. Bu işin bir an evvel stabil duruma dönmesi lazım” diye konuştu.

“TURİZM İYİ AMA DİĞER SEKTÖRLERDE SIKINTI DEVAM EDİYOR”

Antalya açısından bakıldığında 2021 yılının 2020’ye göre çok iyi geçtiğini söyleyen Çetin, “Beklentimiz bu kadar değildi. Alınan tedbirlerle biraz da güven vererek Türkiye’ye gelen turist sayısını epey yükselttik. Bizim beklentilerimiz 8 milyon civanındaydı. Pandeminin ne kadar engelleyeceğini bilmediğimiz için.  Sezonun 1 Temmuz’da başlamasıyla bugün 9 milyona gelmemiz gerçekten çok iyi. Turizme bağlı sektörler ciddi katkı koydu. Diğer sektörlerde sıkıntı devam ediyor. Hâlâ krediye ihtiyaç var. Onunla ilgili de yakın zamanda bir paket çıkacağını düşünüyorum” açıklamasında bulundu.

sam-9083.jpg

“EKMEĞE ZAM KAÇINILMAZ”

Ekmek fiyatlarındaki yetki her ne kadar Ticaret ve Esnaf odalarında görünse de Ticaret Bakanlığı tarafından onaylandığına dikkat çeken Çetin, “Biz Ticaret Bakanlığı’na gönderiyoruz. Olumsuz bir cevap geliyor. Ekmeğin girdilerinde ciddi yükselme var. Bundan 4 ay önce bir çuval un 150 lira iken şu anda 400 liraya doğru gidiyor. Ucunun da nereye kadar gideceği belli değil. Buna bakınca ekmek fiyatlarında zam kaçınılmaz. Bütün sektörler girdi maliyetlerine göre satışlarını belirleyebiliyor. Diğer sektörlerde bizim yetkili olduğumuz fiyat belirleme hakkımız var. Sadece ekmekte bu tür sıkıntıyı yaşıyoruz. Vali beyle konuştuk. Bir ekmek fiyatı belirleyeceğiz. Şu anda İstanbul ve Ankara’nın da açıklayacağı ekmek fiyatlarını bekliyoruz” dedi.

“EKMEĞİN 3 LİRA OLMASI TALEBİMİZ VAR”

Diğer illerle de görüştükten sonra ortak bir fiyat belirleneceğini açıklayan Çetin, ekmek fiyatının en az 3 liraya yükselmesi gerektiğini kaydetti. Maya, un fiyatlarıyla ve asgari ücret zammıyla ekmeğin 3 liraya bile zor üretilecek duruma gelindiğini belirten Çetin, “3 lira gibi bir talebimiz var. Ekmeğin maliyeti şu anda 3 lira zaten. Fırıncılarımız 3 liraya bile çok zorlanacaklar. Zaten ekmek tarafını minimumda tutuyorlar. Ekmekten çok fazla kâr gütmüyorlar. Diğer yan ürünlerden kazanıyor olabilirler ama ekmekten kazanmıyorlar. 3 lirayı da halkın ucuz ekmek yemesi için belirlenen fiyat diye görüyorum” ifadelerini kullandı.

“ANTALYA LİMANI’NDA FİYATLAR DÜŞÜRÜLMELİ”

Antalya Limanı’nın genişlemesinden önce fiyatların düşürülmesi gerektiğini kaydeden Çetin, “Fiyatlarda yakınımızda bulunan İzmir ve Mersin Limanının ikisinin de neredeyse 2 buçuk kat üzerindeyiz. Bununla ilgili girişimde bulundum. Geçen sene mahkeme sonuçlandı. Rekabet Kurumu bir ceza yazdı fakat itiraz edildi. Şimdi Rekabet Kurumu’nda görüşülüyor” dedi.

“LİMANLARIN İHALE SÜRESİ KESİNLİKLE UZATILMAMALI”

“Limanın 2028 yılında ihaleye çıkmasını bekliyorduk. Bununla ilgili de ihracatçılarla ve Antalya’daki sanayicilerle bir görüşme yapmıştım. Katarlılara satılınca ve 20 milyon dolar 1 senelik kirası olunca durduk. Ne olduğunu anlamaya çalıştık” diyen Çetin, “Şimdi geldiğimiz süreçte bir paket açıklanacak, kanun paketi çıkacak. Bunda limanların özelleştirme süresinin uzatılması var. Bu bizim açımızdan kesinlikle olmaması gereken bir şey. Bu çıkarsa kesinlikle Anayasa Mahkemesi’nden geri döner. Bu limanlar zamanında 29 yıllık ihale edildi. 2028 yılında bitmesi gerekiyor. Şehir de 2028 yılına kamusuyla özeliyle ihracatçısıyla odalarıyla hazırlanacaktı. Bu kanun teklifi kabul edilir ve torba yasa çıkarsa bununla ilgili girişimlerde bulunacağız. Biz bunun çıkmaması için çaba da sarf ediyoruz” ifadelerini kullandı. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 2323 defa okunmuştur
Yorumlar