ASGARİ ÜCRET GERÇEĞİ: 2026'YA NE KADAR DAYANABİLİRİZ?

SÜLEYMAN EKİN
04 Kasım 2025 Salı 13:15
Bu yıl için belirlenen asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 26 bin 5 lira 50 kuruş, kesintiler sonrası net 22 bin 104 lira 67 kuruş olarak tespit edilmişti. Kağıt üzerinde kulağa makul gelebilir; ancak bugün markete, kiralara ya da faturalarımıza baktığımızda, bu rakamın yaşam gerçekliğiyle ne kadar örtüştüğü tartışılır.
Geçtiğimiz günlerde bir sosyal güvenlik uzmanı, 2026 yılı asgari ücretiyle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Uzman, artış oranının yüzde 15 ila 25 arasında olmasının beklendiğini, yüzde 20’lik bir senaryonun öne çıktığını belirtiyor. Ancak, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın devreye girmesiyle oran değişebilir” diyor.
Olası artış senaryolarına baktığımızda tablo şöyle:
%20 artışta net ücret 26 bin 584 TL, brüt 31 bin 206 TL
%30 artışta net ücret 28 bin 735 TL, brüt 33 bin 807 TL
%40 artışta net ücret 30 bin 946 TL, brüt 36 bin 407 TL
Şimdi durup şu soruyu sormamız gerekiyor:
Bir işçi 2026 yılında 30 bin 946 TL ile ne yapabilir?
Bugün Antalya’da, oturulabilir bir 2+1 dairenin kirası ortalama 20 ila 30 bin lira arasında değişiyor. Yani asgari ücretli bir vatandaş, maaşının neredeyse tamamını sadece kiraya vermek zorunda kalıyor. Elektrik, su, doğalgaz, ulaşım, mutfak masrafları, çocuk varsa eğitim giderleri… Liste uzayıp gidiyor.
Bu durumda, evli ya da bekar fark etmez; asgari ücretle geçinen bir kişi için hayat artık sadece “idame ettirme” değil, “dayanma” mücadelesine dönüşmüş durumda.
Bugüne kadar bir şekilde ayakta kalmayı başaran milyonlarca asgari ücretli, 2026 yılında bunu ne kadar sürdürebilecek?
Gerçekçi olmak gerekirse, hayat pahalılığı ve kira fiyatları göz önüne alındığında, asgari ücretin en az 45 bin TL seviyesinde olması gerektiğini düşünüyorum. Elbette bu noktada sadece çalışanı değil, işvereni de hesaba katmak gerekiyor. Çünkü işveren, yüksek maliyet yükü altında ezildikçe istihdam yaratmakta zorlanıyor.
İşte tam da bu nedenle, çözüm yükünü yalnızca çalışan ya da işverene bırakmak yerine, devletin devreye girerek işverene desteğini artırması gerekiyor. Vergi indirimi, SGK prim desteği, enerji sübvansiyonları gibi kalemlerle bu denge sağlanabilir.
Kısacası, mesele sadece “asgari ücretin kaç lira olacağı” değil. Mesele, bu ücretle insanca bir yaşamın mümkün olup olmadığı. 2026 yılına yaklaşırken, rakamlardan öte, bu soruya dürüst bir yanıt vermemiz gerekiyor.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 1983 Antalya Son Haber
