19 Nisan 2024
  • Antalya19°C

ANTALYA PAÇA ÇORBASI TESCİLLENDİ

Muratpaşa Belediyesi tarafından Antalya’nın ünlü Paça Çorbası’na tescil alındı. Kentin değerlerine sahip çıktıklarını vurgulayan Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, tarihi 1950’li yıllara uzanan, terbiyesiyle ünü sınırları aşan ve yöreye özgü ‘koşma’ s

Antalya Paça Çorbası tescillendi

16 Eylül 2022 Cuma 16:57

Muratpaşa Belediyesi tarafından Antalya’nın ünlü Paça Çorbası’na tescil alındı. Kentin değerlerine sahip çıktıklarını vurgulayan Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, tarihi 1950’li yıllara uzanan, terbiyesiyle ünü sınırları aşan ve yöreye özgü ‘koşma’ simidiyle servis edilen Antalya Paça Çorbası’na coğrafi işaret belgesi almanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Finike Portakalı, Döşemealtı El Halısı, Korkuteli Karyağdı Armudu, Manavgat Altın Susamı, Tavşan Yüreği Zeytini, Alanya Avokadosu, Alanya Hülüklü Çorba, Alanya Muzu, Alanya Yenidünyası, Antalya Bergamot Kabuğu Reçeli, Antalya Turunç Kabuğu Reçeli, Antalya Serpme Böreği, Antalya Kabak Tatlısı ve Antalya Piyazı’nın ardından Antalya Paça Çorbası da tescil alarak coğrafi işaretli ürünler arasına girdi. Muratpaşa Belediyesi’nin yürüttüğü yoğun çalışmalar sonucunda Antalya Paça Çorbası’na Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan coğrafi işaret belgesi alındı. Böylece Antalya’nın coğrafi işaretli ürün sayısı 15’e çıktı. Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Antalya Paça Çorbası tanıtımını Erdal İnönü Kent Parkı’nda gerçekleştirdiği basın toplantısıyla yaptı. Toplantıda paça çorbasıyla ilgili gençlik yıllarında Paçacı Arif ve Paçacı Şaban ile geçen anılarını anlatan Uysal, Antalya Paça Çorbası’nın diğer şehirlerdeki çorbalardan farklı olduğunun altını çizdi.

sam-3758.jpg

“ŞEHRİN GELECEK KUŞAKLARA AKTARILMASI GEREKEN DEĞERLERİ VARDIR”

Şehrin doğal kaynakları, coğrafyası, insan yapısı, antik kentleri, hikayeleri, tarihi, şarkıları, manileri, efsaneleri, edebiyatı, şiiri ve yemekleriyle bir bütün olduğunu söyleyen Uysal, “Bunların hepsinin toplamı bir bütün ve hepsi bir arada tutulması, unutulmaması, gelecek kuşaklara aktarılması gereken, şehrin kimliğini, karakterini, farkını ifade eden değerler” dedi.

“KENDİMİZE ÖDEV SAYIYORUZ”

“Birçok yetkili kurum-kuruluş ayrı ayrı, nadiren birlikte işbirliği içinde bütün bunlara hizmet ediyoruz ama ortaya çıkan boşluklardan, eksikliklerden vazife temin etmek hepimizin görevi. Bizde kendimize böyle bir görevi hep tanımladık. Doğrudan üzerimize farz olsun veya olmasın bir takım ihtiyaç alanlarına belediyeciliği geniş yorumlayarak çaba koyduk” diyen Uysal, “ASSİM İnovasyon Merkezimiz öyle bir tablodur. Buluşlar, girişimcilik yarışmalarımız, roket ve drone takımımız, yanan orman alanlarını havadan ağaçlandırdığımız teknik çalışmalarımızla ülkemizin ve şehrimizin ihtiyacı olan alanlarda faaliyet göstermeyi kendimize ödev sayıyoruz. Bizden beklensin beklenmesin” ifadelerini kullandı. Uysal, Muratpaşa Belediyesi kültür yayını olarak okuyucularla ücretsiz buluşan ve Antalya’nın antik dönem hikayelerinin bir araya getirildiği “Bir zamanlar Antalya – Sarpedon’dan Keykubat’a” isimli kitabın da bu büyük çabanın ürünü olduğunu söyledi.

sam-3754.jpg

“TERBİYE TARİFİ FARKLIDIR VE FARKLI BİR LEZZETİ VAR”

Coğrafi işaret belgesi alınan Antalya Paça Çorbasıyla ilgili gençlik yıllarındaki anılarını paylaşan Uysal, “Antalya’mız dağları itibariyle hayvancılık, yörük memleketi. Onun getirdiği üretim biçiminin, sosyoekonomik tablonun getirdiği detaylardan biri de Antalya Paça Çorbası. Paça çorbası Türkiye’nin her yerinde var. Kimi yerlerde doğrudan kaynatılmış terbiyeli olarak önünüze gelir, kimi yerlerde salça, soğanla sebzeli sote gibi gelir. Antalya Paça Çorbası ise koşma simidiyle sunulur. Antalya'mıza özgü, pekmezsiz bir simittir. Terbiye tarifi farklıdır ve terbiyesi de servis sırasında eklenir. Et parçaları, kaynamış et suyu, terbiye apayrı tencerelerden, apayrı kaplardan gelir ve çok farklı bir lezzeti vardır” diye konuştu.

sam-3774.jpg

 “GASTRONOMİ DEĞERİ OLARAK GELECEK KUŞAKLARA AKTARILMASINI İSTİYORUZ”

Antalya Paça Çorbası’nın gelecek kuşaklara bir gastronomi değeri olarak devam etmesini istediklerini kaydeden Uysal,  Antalya için 5-10 yıllık bir gastronomi takvimi, iş planı hazırlanması gerektiğini söyledi. Yıllardır buna katkı vermeye gayret ettiklerini açıklayan Uysal, “Gelecekte de bu konuda çok düzenli, disiplinli, önce Türkiye sonrasında dünyayla paylaşacağımız önemli çalışmalar, önemli birliktelikler, kültür birleşimleri ortaya çıkabilir” ifadelerini kullandı.

sam-3776.jpg

ANTALYA PAÇA ÇORBASI MALZEMELERİ VE TARİFİ (20 KİŞİLİK)

1 büyükbaş hayvan kellesi, 1 büyükbaş hayvan kaval kemiği, 10 litre su, 100 gram limon tuzu, 150 gram kaya tuzu, terbiyesi için 5 litre kemik suyu, 3 kilogram un, 15 yumurta, 100 gram limon tuzu, 130 gram tuz, 5-10 gram safran. Büyükbaş hayvan kelle eti ve kaval kemiği, su, limon tuzu ve kaya tuzu bir tencerede yaklaşık 4 saat pişirilir. Kemik suyu ayrılır, kelle etleri 1.5 saat dinlendirilir. Kelle etleri kuşbaşı şeklinde doğranır ve kaynamış kemik suyuna eklenerek ısıtılır. Çorbanın terbiyesi için un, yumurta, tuz ve safran bir kapta çırpılarak karıştırılır. Karışıma kaynamış kemik suyu ve limon tuzu eklenir, 20-25 dakika kaynatılır. Servis tabağına önce koşma simidi sonra kemik suyunda ısıtılan kelle etleri konulur. Üzerine terbiye ve tekrar kaynamış kemik suyu eklendikten sonra çorba servis edilir. HABER: YUSUF KATRAĞ

sam-3781.jpg

Bu haber toplam 3431 defa okunmuştur
Yorumlar