29 Mart 2024
  • Antalya16°C

“AHİLİK RUHUNU CANLI TUTMALIYIZ”

Ahilik Haftası kutlama töreninde konuşan AESOB Başkanı Adlıhan Dere, “Özellikle zincir marketler, büyük alışveriş merkezleri, onu getir-şunu götür gibi uygulamalar sebebiyle esnaf kültürü unutulmaya yüz tutmaya başladı. Esnaf ve sanatkarımız yaptığı her

“Ahilik ruhunu canlı tutmalıyız”

12 Eylül 2022 Pazartesi 18:33

Ahilik Haftası kutlama töreninde konuşan AESOB Başkanı Adlıhan Dere, “Özellikle zincir marketler, büyük alışveriş merkezleri, onu getir-şunu götür gibi uygulamalar sebebiyle esnaf kültürü unutulmaya yüz tutmaya başladı. Esnaf ve sanatkarımız yaptığı her işe alın terini, emeğini katıyor. Esnafa destek olmalı ahilik ruhunu hep birlikte canlı tutmalıyız” dedi.

35. Ahilik Haftası 12-18 Eylül tarihleri arasında kutlanıyor. Kutlamalar kapsamında Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı – Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu Üyesi Adlıhan Dere ev sahipliğinde tarihi Demircileriçi Çarşısı’ndaki Ahi Evran Meydanı’nda tören gerçekleştirildi. Törene Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Antalya milletvekilleri Hasan Subaşı, Mustafa Köse, Cavit Arı, İl protokolü, oda başkanları ve STK temsilcileri katıldı. Törende yılın çırağına, kalfasına ve ahisine ödülleri verildi. Yılın Ahisine kaftanını Antalya Valisi Ersin Yazıcı giydirdi. Tören sonunda temsili olarak Ahiliğin simgesi olan şed kuşanma da yapıldı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, tarihi Sobacılar Çarşısı’nı cazibe merkezi haline getirecek yenileme projesini ihale ettiklerini müjdeledi. Ahiliğin önemine dikkat çeken AESOB Başkanı Adlıhan Dere ise, esnaf kültürünün yok olmaya başladığına işaret ederek Ahilik ruhunun canlı tutulması gerektiğini vurguladı.

sam-3568.jpg

“AHİLİKTE DÜRÜSTLÜK İLK ŞARTTIR”

Ahiliğin dostluk ve kardeşlik olduğunu vurgulayan AESOB Başkanı Adlıhan Dere, “Eli açık, konuksever insan demektir. Bir olmak, aile olmaktır. Doğruluk, dürüstlük, hoşgörü ve dayanışmanın, bilgi, birikim ve sanatla birleşimidir. Dinimizin gereklerinden biri olan güzel ahlak, ahilik geleneğinde iş hayatıyla sentezlenir ve dürüstlük ilk şart olarak kabul edilir” dedi.

“DEVLETİN GÜÇLÜ TEMELLER ÜZERİNE İNŞA EDİLMESİNİ SAĞLADI”

Ahilik kültürünün Türk toplumunda önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Dere, Selçuklu döneminde başlayan Ahilik teşkilatının Osmanlı döneminde de devam ederek günümüze kadar ulaştığına işaret etti. Devletin güçlü temeller üzerine inşa edilmesinde en önemli unsurların başında Ahiliğin geldiğini kaydeden Dere, toplumsal yardımlaşma ve dayanışmayı kurumsal yapı haline getirdiğini ve iyi bir örnek olduğunu söyledi.

sam-3536.jpg

“DEDİKODU, YALAN VE KÖTÜ SÖZLERDEN UZAK DURMAYI ŞART KOŞAR”

Ahiliğin açık ve kapalı şartları olan elini, sofranı, kapını açık tut, gözünü, dilini ve belini bağlı tut anlayışıyla birlik, beraberlik ve dayanışmayı öğütlediğini ifade eden Dere, “Dedikodu, yalan ve kötü sözlerden uzak durmayı şart koşar” dedi.

“GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE IŞIK TUTUYOR”

Ticaret ahlakına dayanan ahilik müessesesinin zamana yenik düşmeden geçmişten günümüze ışık tuttuğunu, esnaf ve sanatkara yol gösterdiğini dile getiren Dere, “Rengi solmayan, değerinden hiçbir şey kaybetmeyen ve hâlâ bugünün dünyasının ihtiyaçlarına derman olabilen ahilik geleneği, en kıymetli kültür hazinelerinden biridir” diye konuştu.

“AHLAKİ VE MESLEKİ EĞİTİM HARMANLANIYOR”

Ahilik Teşkilatı’nda usta-çırak ilişkisiyle ahlaki ve mesleki eğitimin harmanlandığına dikkat çeken Dere, geleceğin teminatı gençlerin kazandığı kabiliyetle meslek sahibi olmakla kalmadıklarını, vatan ve millet sevgisini, adabı, saygı ve dürüstlüğü öğrendiğini söyledi.

ATATÜRK’ÜN SÖZLERİNİ HATIRLATTI

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Bir millet sanat ve sanatkardan mahrumsa tam bir hayata malik olamaz. Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir” sözlerini hatırlatan Dere, meslek sahibi olmanın ve sanatın bir ömür boyu taşınacak altın bilezik olduğunu vurguladı.

“AHİLİK RUHUNU CANLI TUTMALIYIZ”

Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte dünyada olumlu gelişmeler olduğu gibi olumsuz etkilerin de yaşandığına dikkat çeken Dere, “Özellikle zincir marketler, büyük alışveriş merkezleri, onu getir-şunu götür gibi uygulamalar sebebiyle esnaf kültürü unutulmaya yüz tutmaya başladı. Esnaf ve sanatkarımız yaptığı her işe alın terini, emeğini katıyor. Esnafa destek olmalı ahilik ruhunu hep birlikte canlı tutmalıyız. Bugün bizler büyük bir aile olarak esnaf ve sanatkarıyla bu geleneğe sahip çıkıyoruz. AESOB olarak bu muazzam kültürün mirasçısı olmaktan onur ve gurur duyuyoruz. Ahi Evran’ı anmak, öğütlerini anlatmak, ahilik geleneğini yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla var gücümüzle çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“ÖNCELİĞİMİZ ESNAF VE SANATKARIMIZ OLUYOR”

Üreten, istihdam sağlayan, kente katma değer katan bütün esnaf ve sanatkarların Ahilik Kültürü Haftası’nı gönülden kutladığını ifade eden Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ise, “Ahiliğin kurucusu Ahi Evran’ın ticaret ahlakına, dürüstlüğe, güvenirliğe dair ilkeleri esnaf ve sanatkarlarımıza yol göstermeye devam edecektir. Antalya’mızın planlı, kurallı, kimlikli bir geleceğe ulaşması için çaba sarf eden bizlerin de her projemizde her yatırımımızda önceliği mutlaka ve mutlaka esnafımız ve sanatkarımız olmuştur. Ulaşımda, alt yapı ve üst yapıda, peyzajda belediyemize ait her birimde attığımız her adımın ekonomik hayata ve esnafımıza getirisine mutlaka dikkat ettik” diye konuştu.

sam-3545.jpg

MÜJDE VERDİ

Esnafa Sobacılar Çarşısı’nın yenileceği müjdesini veren Böcek, şunları dile getirdi:

“Bakırcılar ve Sobacılar Çarşısı kentimizde geçmişten ve günümüzden geleneklerin yaşatıldığı bir miras özelliği taşımakta. Sobacılar Çarşısı yenilenen haliyle 2009 yılından beri kullanılmaktaydı. Ancak bugüne kadar gereken ilgiyi göremedi. Burayı cazibe merkezi haline getirecek projemizi geçen hafta ihale ettik. 3 milyon 200 bin TL’ye tamamlanacak bu projeyle tüm dükkânlarımız ve ortak alanlarımız yenileniyor. Ayrıca sergi alanı, yapılacak tadilatla işlevsel hale getirilecek. Başta antika pazarı olmak üzere birçok etkinlikleri bu alanda gerçekleştireceğiz. Çarşının, hem Antalyalıların hem de kentimizi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken bir merkez olmasını hedefliyoruz.”

“AHİLİK DENİNCE ADAM GİBİ ADAM AKLIMIZA GELİYOR”

“Ahilik denince aklımıza güzel ahlak, dürüstlük, iyi insani değerlere sahip iyi insan geliyor. Anadolu tabiriyle adam gibi adam aklımıza geliyor” diyen Antalya Valisi Ersin Yazıcı ise, “12. yüzyıldan bu yana atalarımızın inancımız ve töremiz gereği kazancımızın helal olması için kimsenin hakkına hukukuna girmeden, insan haklarına saygılı, kul hakkına riayet ederek kazancımızın oluşması. Ahilik kültürü bunu yüzyıllardır Anadolu’ya yaydı ve hâlâ devam ettiriyor. Bununla da gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

sam-3551.jpg

“BİZ ESNAFIMIZA GÜVENİYORUZ”

“Biz esnafımıza güveniyoruz. Esnafın dürüst hareketiyle, dürüstlüğüyle, güzel ahlakıyla topluma müşterilerine, hizmet sunduğu insanlara örnek teşkil ettiğini biliyoruz” diyen Vali Yazıcı, “Günümüzde modern çağda bir takım yasalar, tüketiciyi koruma adı altında farklı yasalar Avrupa’da da ülkemizde de hayat buldu” diye konuştu.

sam-3584.jpg

“PABUCU DAMA ATILMAK” DEYİMİNİN NEREDEN GELDİĞİNİ ANLATTI

“Pabucu dama atılmak” deyiminin nereden geldiğini anlatan Vali Yazıcı, şöyle konuştu:

“Safranbolu’da yemeni çarşısında bir ahilik teşkilatı var. O teşkilatın ayakkabı üreten esnaflarla ilgili bir takım yaptırımları söz konusu. ‘Pabucu dama atılmak’ deyiminin anlamını biliyor ama nereden geldiğini bilmiyordum. Oradaki çarşıda anlatıldı. Pabucu dama atılmak şu; siz oradaki çarşıdan ayakkabı aldınız ve ayıplı çıktı. Geri götürüyorsunuz ve diyelim ki esnaf ayıbını, kusurunu kabul etmedi. Ahilik Teşkilatı’nın kurduğu heyete götürüyorsunuz. Müşteri olarak siz haklı bulunursanız, üründe bir ayıp var ise şöyle bir karar alınıyor. O esnafın çatısına bir pabuç bırakılıyor. O heyetin kestiği ceza 10 günü geçmiyormuş. O çatıda bir pabuç varsa o esnaf ayıplı bir mal üretmiş ve verilen ceza süresi boyunca esnaf o pabucu damdan alamıyor. Oradan alış veriş yapacak müşteri de bunu bilerek oradan alışveriş yapacaksa yapıyor. Bundan üstün bir tüketici hakkı var mı? Atalarımız inancımız ve töremizin gereği olarak kul hakkına riayet ettiği, insan haklarına saygı gösterdiği için başta esnaflarımız olmak üzere toplumun her kesimine insana saygıyı öğretti. Bu kültürle devam ediyoruz. Ahilik bu kültürün en temel taşıdır.”

sam-3560.jpg

YILIN AHİSİ KAFTAN GİYDİ, ŞED KUŞATMA YAPILDI

Konuşmaların ardından yılın çırağı seçilen  Bedir İsa Şarlı’ya ve yılın kalfası seçilen Ersin Koç’a ödül ve plaket verildi. Ardından Vali Ersin Yazıcı tarafından yılın Ahisi seçilen terzi Burhan Biçinci’ye ahilik kaftanı giydirilerek ödülleri takdim edildi. Daha sonra Ahiliğin simgesi olan şed kuşatma canlandırıldı. Tören, yemek ikramıyla son buldu. HABER: YUSUF KATRAĞ

sam-3599.jpg

Bu haber toplam 2870 defa okunmuştur
Yorumlar