28 Mart 2024
  • Antalya21°C

ÜRERTİCİLER VE TARIM

Adem Vural

30 Kasım 2019 Cumartesi 03:55

 
Antalya’nın bir tarım ve turizm şehri olması nedeniyle şüphesiz vatandaşların beklentisi fazla.
Bilhassa tarım sektöründe tüm illerimize meyve ve sebze gönderen bu ilde sebze ve meyve fiyatları genellikle yüksek.
Tabi üreticilerimiz çok zor koşullarda üretim yapıyorlar, bir taraftan mazot ve gübre fiyatlarının yüksek olması, diğer taraftan ilaç ve maliyetlerin devamlı artması olumsuz faktörler.
Bunlara ek olarak bir de şiddeti yağmur sonrasında telef olan ekili alanlar çiftçilerimizi hakikaten zor durumda bırakıyor.
Tarım alanlarının daralmasından meyve bahçeleri de nasibini alırken, bazı meyvelerdeki üretim azlığı fiyatlarının yükselmesine neden oluyor.
Diyebilirim ki; tarım arazilerinin giderek azalması sonucu özellikle meyve fiyatlarında gözle görülür biçimde yükselme olurken, vatandaşlar meyve fiyatlarının yüksek olmasından şikayetçi.
Mesela tıpkı elma ve armut gibi fiyat istikrarını koruyan ayvanın kilogramı 5 liraya kadar çıkarken, üreticiler alternatif olarak ayva üretmeye başladılar.
Kilogramı 5 liradan alıcı bulan ayva; üreticileri sevindirirken ayva rekoltesinde de artış yaşanıyor.
Son senelerde hobi bahçesine olan ilginin artması nedeniyle meyve ağaçlarının sayısı ve alanı artarken, meyve rekoltesinin artması ile birlikte çevre illerden gelen meyve miktarında azalma gözlemleniyor.
 
Antalya’nın iklimi ve toprak yapısı nedeniyle tarıma çok uygun olduğunu söyleyen üreticiler, tarımın daha çok desteklenmesini ve teşvik edilmesini istiyor.
Mutlu kalın.
Bu yazı toplam 719 defa okunmuştur.
Yorumlar