20 Nisan 2024
  • Antalya19°C

TÜRK SAĞLIK SEN’DEN “DÖNER” EYLEMİ

Türk Sağlık Sen üyeleri, tüm Türkiye genelinde “Döner sermayene, emeğine ve ekmeğine sahip çık” eylemi yaptı. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde bir araya gelen sendika üyeleri, “Döner hakkımız söke söke alırız” sloganları attı. Antalya Şube Baş

Türk Sağlık Sen’den “Döner” eylemi

05 Aralık 2019 Perşembe 17:05

Türk Sağlık Sen üyeleri, tüm Türkiye genelinde “Döner sermayene, emeğine ve ekmeğine sahip çık” eylemi yaptı. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde bir araya gelen sendika üyeleri, “Döner hakkımız söke söke alırız” sloganları attı. Antalya Şube Başkanı Dr. Ali İhsan Yılmaz ise, döner sermayenin dibe vurduğunu söyledi.

Döner sermaye ücretlerindeki düşüşe tepki gösteren Türk Sağlık Sen üyeleri, ülke genelinde “Döner sermayene, emeğine ve ekmeğine sahip çık” konulu açıklama yaptı. Antalya’daki açıklama Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde Türk bayrağı açılarak gerçekleştirildi. Sendika üyeleri, “Haklı dava güçlü sendika, Döner hakkımız söke söke alırız, Kapıya dayandık beklemekten usandık, Emeklilikte sefalet istemiyoruz” şeklinde sloganlar attı. Üyeler adına açıklama yapan Türk Sağlık Sen Antalya Şube Başkanı Dr. Ali İhsan Yılmaz, “Ülkemizde son 10 yılda döner sermayeler kadar eriyen hiçbir ücret yoktur. Dibe vurmuş, tabanı görmüştür” dedi.

sam_1597.jpg

“HERKES MUZDARİP”

Sağlık çalışanlarının, aşırı iş yükü altında fedakarca hizmet ürettiğini söyleyen Yılmaz, “Ne yazık ki iş döner sermayeye gelince önümüze kocaman bir sıfır rakamı konmakta. Bugün döner sermayelerden memnun olan bir tane bile sağlık çalışanı kalmadı. Herkes muzdarip ve şikayetçi. Sağlık yöneticileri de çalışanların bu memnuniyetsizliğinden ve döner sermayelerin halinden haberdar ama vurdumduymazlık devam etmekte” diye konuştu.

“SORUNLAR GÖRMEZDEN GELİNİYOR”

“Çalışanların 5 yıl önceki döner sermaye ücretlerini mumla aramaları durumun vahametini de açıkça göstermekte” diyen Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türk Sağlık Sen olarak bu vurdumduymazlığa son verilmesi için geçtiğimiz aylarda çalışanların döner sermaye taleplerini içeren binlerce dilekçeyi Sağlık Bakanlığı ve YÖK’e teslim etmiştik. Her iki kurumun yöneticilerine de bu durumu defalarca anlattık. Yaklaşık 1 yıl önce Genel Başkanımızın Sayın Sağlık Bakanı ile yaptığı görüşmede Bakan bey yönetmelik değişikliği yapacaklarını bunun için çalışmalara başladıklarını açıklamışlardı. Aradan geçen sürede ne yazık ki hâlâ bir somut adım atılmamıştır. Bugün çalışanın sesini bir kez daha duyurmak ve döner sermaye taleplerimizi yüksek perdeden aktarmak için alanlara çıktık. Fakat yanlışta ısrar edilmeye ve sorunlar görmezden gelinmeye devam ediliyor.”

sam_1609.jpg

“SİSTEM BAŞTAN AŞAĞI REVİZE EDİLMELİ”

Döner sermaye sisteminin baştan aşağı revize edilmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, “Revize edilirken en temel alınacak husus, çalışanın sistemin merkezine yerleştirilmesi. Adalet teslim edilmeli, hiçbir çalışan haksızlığa uğramamalı. Döner sermayelerde öncelik çalışanın hakkı olmalı. Çalışanın alın terinin kurumların finansal sıkıntıları için heba edilemeyeceği bir düzenleme yapılmalı. Döner sermayeler yükseltilmeli. Günümüz enflasyonu dikkate alınarak katsayılar yeniden belirlenmeli. Taban ücretler arttırılmalı. Döner sermayelerimiz mutlaka emekliliğe yansıtılmalı. Emeklilikte sağlık çalışanlarını bekleyen sefalete bir son verilmeli” diye konuştu.

sam_1601.jpg

“ÇALIŞANLAR ÇÖZÜM BEKLİYOR”

Sistemin karmaşık, sorunun ise büyük olduğunu söyleyen Yılmaz, kamu iradesinin sorunu çözecek güçle olduğunu kaydederek sağlık çalışanlarının dört gözle çözüm beklediğinin altını çizdi. Yöneticilere seslenen Yılmaz, sözlerini şöyle noktaladı:

“Döner sermayelerde yaşadıkları gelir kaybı nedeniyle çalışanın yaşadığı ekonomik sıkıntıda, evindeki huzursuzlukta vebal sizindir. Bu sorunu çözmek için çaba harcayın. Kabul edilebilir bir döner sermaye sistemi için gerekli yasal düzenlemeleri bir an önce yapın. Sağlık çalışanları için artık sabır taşı çatladı. Yönetmelik bir an önce değişmeli, bu sorun çözülmeli. Çalışanın emeğinin karşılığı teslim edilmeli, ekmeğiyle oynanmamalı. Türk Sağlık Sen olarak adaletli bir döner sermaye düzeni kurulana, çalışanların aldığı ücretler makul bir düzeye çıkarılana ve talepleri karşılana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Bir an bile geri durmayacağız. Ekmek kavgamızda ne yılgınlık gösteririz ne de vazgeçeriz.” HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 1831 defa okunmuştur
Yorumlar