29 Mart 2024
  • Antalya23°C

NEFRETİ VE KİNİNİZİ BİR KENARA BIRAKIN!

Eyüp Koçak

09 Kasım 2020 Pazartesi 05:00

Sizi siz olmaktan çıkaran acılarınızı, nefretinizi ve kininizi bir kenara bırakın. Nefret, kin gibi duygularımız bizi biz yapan duygular olsa da, bu duygularla başa çıkmamız,  bu duygulara yenilmememiz gerekiyor.  Nefret, kin gibi duygularınızı içinizde saklı tuttukça, siz de o duyguların ister istemez esiri oluyorsunuz. Aklınızı kullanmak yerine, duygularınızla hareket ediyorsunuz.   Oysa Allah insanoğluna boşuna akıl vermedi.  Akıl, bizi diğer canlılardan ayıran en önemli özellik değil mi?  Bir insanın aklını kullanmayıp duygularıyla hareket etmesi her zaman yarardan çok zarar getirir.  

Allah, yeryüzünde yarattığı hiçbir canlıya taşıyamayacağı yükün üstünde bir yük yüklemez. Başa gelen her olay, insanoğlu için bir ibret,  Yaratan’ına yakınlaşma vesilesidir.  Günümüzde maalesef bu duygulardan çok uzağız. Bize yüklenen yüke dayanmak yerine isyanı seçiyor,  sevgi ve hoşgörüyle halledilebilecek olaylarda bile hoşgörüden uzak davranışlar sergiliyoruz.   Bugün dünya çok ciddi olaylarla karşı karşıya! İnsanoğlunu tehdit eden virüsler, dünyanın çeşitli ülkelerinde meydana gelen doğal afetler bile ne yazık ki bizi kendimize getirmiyor. Aksine daha fazla azgınlaşıp daha fazla kendimizi bu dünyanın nimetlerine kaptırıyoruz.

Biz bu dünyanın sahibi değiliz. Biz bir rüya âleminin içinde faniyiz.  Bu dünyanın sahibi olduğunu iddia eden kim varsa, hüsrana uğramadı mı?  Kimler bu geçti bu dünyadan?  Kime ne kaldı? Milyonlarca insanı kılıçtan geçiren, zamanın en büyük hükümdarı Cengizhan şimdi nerede?  Musa’nın asasıyla dalga geçip, kendini tanrı ilan eden zalim Firavun şimdi nerede? Bir karış toprak için için milyonlarca insan öldüren, dünyaya sığmayanlar bugün 1 metre toprağın altında rahatlar mı sizce?   

Bugün sevgi ve hoşgörüyü yeniden hatırlamanın zamanı.  Bugün sabırla Allah’ı ve onun iyi anlamanın zamanı.

Depremler fay hatlarından meydana gelir. Fay attı ne kadar zayıfsa kayıp o kadar büyük, fay hattı ne kadar sağlam ise, depremin şiddeti o kadar hafif oluyor.   İnsanoğlu kendi içindeki fay hattının farkında olmalı.   

 

Bu yazı toplam 8096 defa okunmuştur.
Yorumlar