28 Mart 2024
  • Antalya18°C

MESAM SEÇİMLERİ ÜZERİNE…

Eyüp Koçak

14 Haziran 2021 Pazartesi 16:19

Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM)’nin 16’ncı olağan genel kurulu, 30 Haziran 2021 Çarşamba günü saat 10.00’da gerçekleştirilecek.  Daha önce 20 Nisan’da gerçekleştirilmesi planlanan kongre, korona virüs tedbirleri nedeniyle 2 defa ertelenmişti. Yönetim kuruluna aday olan asıl üyeler, seçim çalışmalarını hummalı bir şekilde sürdürüyor.

Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek toplantı, MESAM’ın geleceği için çok önemli.  Çünkü yönetimi devralacak ekibe her zamankinden daha fazla iş düşüyor.  MESAM’ın, 2 bin 702 asıl üyesi var.  2 bin 702 asıl üyenin 30 Haziran’da vereceği karar,  birliğe üye 13 bin eser sahibinin geleceğini de yakından ilgilendiriyor.   MESAM’a kayıtlı asıl üyelerin tamamının seçime katılması ve oy vermesi, kendi gelecekleri açısından büyük bir sorumluluk.

Türkiye’de eser sahibi müzisyenlerin sektörde daha aktif olabilmesi,  teliflerin kayıpsız bir şekilde takip edilmesi,  dijital teknolojilerden eser sahibi müzisyenlerin en iyi şekilde faydalanabilmesi meslek birliklerinin çabasına bağlı. Elbette çaba burada tek başına yeterli değil. Çünkü Türkiye’de telif hakları yasası doğru işletilmiyor.  Doğru işletilemediği için de eser sahibi sanatçılar her zaman mağdur oluyor.  

 MESAM, geçtiğimiz yıl toplamda 87 milyon TL telif toplamış.  Türkiye’deki iki meslek birliğinin topladığı telif oranı,  Avrupa ülkelerinin çok aşağısında! Türkiye’de eser sahibi müzisyenlerin üye olduğu iki meslek birliği var.  Diğer ise,  Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği yani kısa adıyla MSG…  İki meslek birliği de ellerinden gelen çabayı fazlasıyla göstermelerine rağmen toplanan telif, Avrupa ile ülkeleri ile ne yazık ki yarışabilir değil.  Almanya’da yıllık toplanan telif ne kadar biliyor musunuz?  Tam tamına 1,5 milyon Euro!  Türkiye’de ise toplanması gereken telif miktarının en az 2 Milyar TL olması gerekiyor.  Bu rakam, müziğin susmaması, müzik eserlerinin üretimi için çok önemli.

Türkiye’de müzisyenler özellikle pandemi döneminde çok büyük sıkıntılar yaşadı.  Sokağa çıkma yasakları nedeniyle sahneye çıkamayan, konser veremeyen tüm müzik emekçilerinin geliri inanılmaz düştü. Yasaklardan en fazla yarayı müzisyenler aldı. Bu dönemde müzisyenlik mesleğini bırakıp farklı işlere yönelen sanatçıların sayısı hiç de azımsanacak ölçü de değil.  Dolayısıyla MESAM’ın yönetimini devralacak ekibin projelerinin, öngörülerinin çok sağlam olması lazım.  Daha doğrusu MESAM üyelerinin karar verirken bu kriterlere bakarak oy vermesi lazım.  

Meslek birliğinin asıl üyeleri, yönetime talip olan kişileri seçerken asla ve asla siyasi davranmamalı. Eş dost tavsiyesi ile asla hareket etmemeli. Özellikle dijital teknolojileri çok iyi bilen,  uluslar arası telif bilgisine sahip, gerektiğinde bu konuda inisiyatif alabilecek genç ve nitelikli kadrolara rey vermeli.  MESAM,  1989 yılında kuruldu. Kurulduğu günden bugüne başkanlık yapmış kişilerin ortaya koyduğu performansı çok ama çok iyi incelemeli ve ona göre karar vermeliler.  Sağ sol, orta kenar gruplaşmalarının bugüne kadar ne müzisyenlere ne de meslek birliklerine faydası oldu. Tam tersine birlik bölündü, şaibe söylentileri arttı.

 Geçmişte öyle veya böyle yaşananları bir kenara bırakıp, hep birlikte sektörün geleceğine yön vermek istiyorsanız;  dijital müzik endüstrisinden en fazla telifi geliri getirecek projelere oy vermelisiniz.    Uluslar arası edisyon şirketlerinin kıskacından eser sahiplerini kurtaracak, eser sahiplerine cesaret aşılayacak dünya çapında gerçekleştirilecek işbirliklere el kaldırmalısınız.

 

 

Bu yazı toplam 1358 defa okunmuştur.
Yorumlar