19 Nisan 2024
  • Antalya21°C

BORÇ YAPILANDIRMASI ÜZERİNE

Mustafa Yetgin

24 Kasım 2020 Salı 14:10

      Borçların yeniden yapılandırılması  zaman zaman mükellefler için ödeme imkanı sağlayabiliyor.

            Bilhassa pandemi ile mücadelede birikmiş borçların yapılandırılması kısmen ödeme zorluğu çeken vatandaşlara yeni bir fırsat sağlayacak.

    Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, MTV, ÖTV, tüm idari para cezaları, KYK borçları bunlardan bazıları.

            Hatırlayacağınız gibi borç yapılandırması ve istihdam teşvikine ilişkin düzenlemeleri içeren "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" önceki gün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

    Kanunla, Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, MTV, ÖTV, tüm idari para cezaları, KYK borçları, Hazine alacaklarını kapsayan vergi borçları yapılandırılacak.

   Söz konusu yasanın detaylarına bakıldığında araç sahiplerini ilgilendiren çok önemli bir düzenlemenin yer aldığı görülüyor. Bu detay da trafik cezası ile köprü ve otoyol kaçak geçiş gibi idari para cezalarıyla ilgili. Normalde yasaya göre vergi ve prim borçlarının faiz ve cezası silindikten sonra enflasyona göre güncelleme yapılarak anaparaya ekleniyor. Peşin ödemede enflasyon farkının yüzde 90'ı siliyor. Yani anaparadan herhangi bir indirim yapılmıyor.

Ancak, korona cezaları hariç trafik ve kaçak geçiş gibi idari para cezalarında istisnai bir durum söz konusu. Ödenmediği için katlanan veya geç bildirim yapıldığı için yeni fark edilen trafik cezalarını yapılandırmak için başvuru yapanlar, peşin ödemeyi seçerse ceza asıllarında da yüzde 25 indirim yapılacak. Bir başka ifadeyle yıllanmış trafik borçları için ceza kesildiği tarihten itibaren 15 gün içinde ödeniyormuş gibi işlem yapılacak.

            Yazımın başında da ifade ettiğim gibi Kovid – 19 salgınla mücadelede birikmiş veya ödenemeyen borçların yapılandırmaya tabi tutularak ödenebilmesine imkan sağlayan kanunun yarar sağlayacağını düşünüyorum.

            Sağlıcakla kalın.

 

Bu yazı toplam 1167 defa okunmuştur.
Yorumlar