29 Mart 2024
  • Antalya17°C

BİRBİRİNDEN GÜZEL ŞARKILARI, “BİR DE NURGÜL’DEN DİNLEYİN”

Türk Halk Müziği Sanatçısı ve Halk Ozanı Hilmi Şahballı’nın kızı Nurgül Şahballı'nın, 16 eserden oluşan, "Bir de Nurgül'den Dinleyin" adlı albümü, tüm dijital platformlarda yerini aldı.

Birbirinden güzel şarkıları, “BİR DE NURGÜL’DEN DİNLEYİN”

03 Eylül 2020 Perşembe 05:45

Dillere pelesenk olan ve bir birinden güzel türkülerin yer aldığı türkü albümü, dijital platformlarda yükselişini sürdürüyor. Nurgül Şahballı, Eylül ayında son albümü Yanlış Adres’i müzik severlerin beğenisine sunacak. Nurgül Şahballı ile Akdeniz Bülten Dergisi olarak keyifli bir röportaj gerçekleştirdik, çalışmaları hakkında bilgiler aldık.

NURGÜL HANIM SİZİ TANIYABİLİR MİYİZ?

Yaklaşık 30 yıldır müzik dünyasının içerisinde, Türk Halk Müziği ezgilerini seslendiriyorum. Türkiye’nin yakından tanıdığı ünlü halk ozanı Hilmi Şahballı’nın kızıyım.  Aslen Kahramanmaraşlıyım. 1972 yılında Adana’da dünyaya geldim.  İlkokulu Adana’da,  orta ve liseyi Almanya’da tamamladım. Bugüne kadar 7 halk müziği albümü çıkardım, Türkiye’de ve dünyanın pek ülkesinde sayısız konserler verdim.  2007 yılından bu yana Antalya’da yaşıyorum.

3p3a6173.jpg

ANTALYA’YA TAŞINMA HİKÂYENİZİ ANLATIR MISINIZ?

Biz İstanbul’da yaşıyorduk. 2007 yılında babam aniden Antalya’ya taşınma kararı aldı. İstanbul’dan Antalya’ya taşındık. Babam mesleğini yaklaşık 3 yıl kadar Antalya’da devam ettirdi.  Babamla birlikte Antalya ve çevre illerde sayısız konserler verdik. 2009 yılında gazeteci Eyüp Koçak ile tanıştım ve evlendim.  Eşim Eyüp Koçak da Antalya’ya yerleşme kararı alıp işlerini buraya taşıyınca, babam İstanbul’a geri döndü biz de Antalya’da kaldık. Antalya’da yaşadığım için çok mutluyum. Gerçekten mükemmel bir şehir.  Burada olmak insana huzur veriyor. 

MÜZİĞE BAŞLAMA HİKÂYENİZ ÇOK İLGİNÇ. BABANIZ İLK ÖNCE BU MESLEĞİ YAPMANIZA İZİN VERMEMİŞ, DETAYLARINI SİZDEN ÖĞRENEBİLİR MİYİZ?

Müzik eğitimimi ilk babam Hilmi Şahballı’dan aldım. Bu konuda çok şanslıyım çünkü babamın vasıtasıyla birbirinden özel, birbirinden usta halk müziği üstatları ile tanışma, birlikte çalışma fırsatım oldu.  Âşık Reyhanî, Âşık Murat Çobanoğlu, Âşık Mahsuni Şerif, Âşık Yusuf Polatoğlu, Ali Kızıltuğ gibi halk müziğinin dev isimleriyle birlikte aynı havayı soludum. 1990’lı yıllarda Boğaziçi Musiki Sanat Vakfı Kurucusu Sözer Yaşmut’tan şan ve nota dersleri aldım.  Müziğe çocuk yaşta gönül vermiş biriyim ancak bu işi meslek haline getirmek pek kolay olmadı. O dönemde babam sanatçı olmamı istemedi. Ciddi anlamda bu mesleği yapmama mani oldu. Babamın bu işi yapmamı istememesi tamamen haklı bir nedenden kaynaklanıyor. Beni o dönemin kötülüklerinden korumak istedi.  Bir baba olarak, sektörden zarar görebileceğimi düşündü ve kaygı duydu. Babalık duygusu ile hareket etti. Onun o dönemdeki çabasını ve kaygısını şimdi anlıyorum. Babamın yerinde olsaydım, ben de aynı kaygıyı evladım için duyardım.

3p3a6127.jpg

SONRA BABANIZI NASIL İKNA ETTİNİZ?

O dönemde mesleği yapmayı çok istiyordum.  Babam da bu mesleği yapmamı istemiyordu. Annem bu konuda benim en büyük destekçimdi. Onu da yanıma alarak, Boğaziçi Musiki Vakfı Kurucusu Rahmetli Sözer Yaşmut Hocamın okuluna yazıldım. Orada yaklaşık 4 yıl kadar şan ve nota dersleri aldım.  Hocam Sözer Yaşmut, babam ile görüştü ve onu okulun düzenlediği konsere davet etti.  Tabi o zaman babam benim sahneye çıkacağımdan habersizdi.  Sahneye çıktım, babam o anda çok şaşırdı. Sözer Hocam’la birlikte çalıştığım 2 Türk sanat müziği eserini sahnede okudum. Konsere katılanlar, o dönem beni ayakta alkışladı. Konsere gelen o dönemin İstanbul valisi, “Hilmi Bey, ne kadar gurur duydanız azdır. Nurgül Hanım’ı başarısından dolayı kutluyorum. Çok beğendim. Yolu açık olsun” dedi. Konser sonrası çok sayıda dinleyici benim hakkımda güzel sözler söyleyince babamın inadı kırıldı. Babam da bana, “Tamam bu mesleği yapmana izin veriyorum. Ancak benim sözümden çıkmayacak, kendi başına hareket etmeyeceksin” deyince kabul ettim.  

BUGÜNE KADAR KAÇ ALBÜM ÇIKARDINIZ?

Bugüne kadar toplam 7 albümüm çıktı. Albümlerimin tamamı şuanda dijital platformlardan dinlenebilir halde. Spotify, Apple Müzik, Deezer, Youtube gibi dünyanın saygın müzik platformlarından albümlerimi dinleyebilirsiniz. İlk albümümü 1990’lı yıllarda “Volkan Gibiyim” adı ile çıkardım. Sonrasında sırasıyla diğer albümler geldi. 1993 yılında Sevda Yası,  2005 yılında “Gülüver”, 2017 yılında “Görmezden Gelme”, 2019 yılında “Ela Gözlüm” ve 1 ay kadar önce “Bir de Nurgül’den dinleyin”  adlı albümlerimi halk müziği sevenleriyle buluşturdum.   

3p3a6254.jpg

SON ALBÜMÜNÜZ “BİR DE NURGÜL’DEN DİNLEYİN” DİJİTAL PLATFORMLARDA YERİNİ ALDI. BİZE ALBÜMÜNÜZ HAKKINDA BİLGİLER VEREBİLİR MİSİNİZ?

Son albümüm “Bir de Nurgül’den Dinleyin” aslında 3 yıllık bir çalışmanın ürünü. Bu albümü çalışmalarına yaklaşık 3 yıl önce başladık. Dillere pelesenk olmuş halk müziği ezgilerini bir de benden dinlesinler istedim.  Bu albümde birbirinden güzel eserler var. Babam Hilmi Şahballı’nın dillere dolanan türküleri,  Âşık Maksut Feryadi, Aziz Şimşek (Âşık Yetimi) ve Reha Erdir’in birbirinden güzel eserleri bu albüme renk oldu. Ayrıca bu albümün diğer albümlerimden bir farkı var. O da bu albümde oyun havalarına da yer verdik. Oyun havalarını aslına ve özüne uygun biçimde seslendirdik.  “Misket, Kızılcıklar Oldu Mu, Çayır Çimen Geze Geze, Konyalım, Arpa Buğday Daneler” gibi vazgeçilmez oyun havalarına albümde yer verdik.  Albümümün aranjörlüğünü değerli ağabeyin Reha Erdir, Müzik Yönetmenliğini babam Hilmi Şahballı ve Prodüktörlüğünü ise eşim Eyüp Koçak yaptı.  Son albümüm 2 ay önce dijital platformlarda yerini aldı. Albüm ile ilgili çok güzel geri dönüşler alıyoruz. Özellikle sosyal medyada ve dijital platformlarda artan bir dinleyici kitlesi var.  

ns_02_kapak_onay_3000x3000.jpg

ŞİMDİ EYLÜL AYINDA YENİ BİR ALBÜMÜNÜZ DAHA DİNLEYİCİ İLE BULUŞACAK. BU ALBÜMÜN DİĞER ALBÜMLERDEN FARKI TÜRKÜ ALBÜMÜ OLMAMASI. BİZE YENİ ÇIKARACAĞINIZ ALBÜMÜNÜZ HAKKINDA BİLGİ VEREBİLİR MİSİNİZ?

Eylül ayında tüm dijital platformlarda yayınlanacak albümümün adı “Yanlış Adres”  Çok özel, çok güzel bir proje albümüdür. 30 yıldır türkü albümleri yapıyorum. Türkü albümü dışında çok sayıda Türk sanat müziği eserleri seslendirdim. Ancak bu tarzda eserler hiç okumadım. Bu albüm benim için çok radikal bir dönüşüm oldu.  Hem tarz hem de teknik açıdan üst düzey bir çalışmanın ürünü. Bu albümde sadece tarzımızı değiştirmedik. 20. Yüzyılın ve 21.yüzyılın popüler ses tekniklerini kullandık. Tarz olarak bir benzetme yapmamız istenirse, elektronik-akustik seslerin harmanlandığı bir albüm diyebiliriz.  Proje albümümüzün prodüktörlüğünü eşim Eyüp Koçak, aranjörlüğünü ise Türkiye’nin kıymetli müzisyeni, bestecisi ve aranjörü Erkan Atilla Demirdöğen yaptı.  4 eserden oluşan albümde 3 şarkının söz ve müziği kıymetli ağabeyim Erkan Atilla Demirdöğen’e ait.  1 eser de babamın sosyal medyada fırtınalar koparan şarkısı Vıttırı Vızzık Adamlar.   Çok farklı, dinlediğinizde sizi geçmişe götüren, geçmiş ile muhasebe yapmanızı sağlayan eserler var bu albümde. Özellikle albümün çıkış parçası yanlış adres çok özel bir eser.  Herkesin hayatında yöneldiği, pişmanlık duyduğu, geçmişin izlerinden kurtulmak istediği bir adres var. Geleceğe yönelik muhasebe yapmalarını sağlayacak bir eser. Çok güzel çok farklı bir albüm...

3p3a6051.jpg

KORONA DÖNEMİNDE MÜZİSYENLER ÇOK ZOR SÜRECE GİRDİ.  SİZ NELER YAPTINIZ BU SÜREÇTE?

Şuanda dünya çok kötü günler yaşıyor. Korona tüm dünyayı derinden etkileyen bir bela ve bu bela halen devam ediyor. Bu süreçte her meslek grubu olduğu gibi, müzisyenler de mağdur oldu. Pek çoğu düzenli işini kaybetti.  Pandemi döneminde müzisyenler eve kapandı. Canlı yayınlarla, sosyal medyada ve dijital platformlarda varlığını sürdürmeye çalıştı, çalışıyor. Ben de pandemi sürecinde albüm çalışmalarımı devam ettirdim. Sosyal medyada canlı yayınlar yapmak vaktim pek olmadı. Sosyal mesafe, maske takmaya özen göstererek, stüdyo çalışmalarımızı sürdürdük.  Halen de çalışmalarımıza devam ediyoruz. Burada bir konuda uyarıda bulunmak istiyorum.  Lütfen sosyal mesafe, hijyen kurallarına uyun. Maskenizi takın ve korona virüsünü hafife almayın. Bu virüs çok sinsi, insanların yaşam kalitesini ortadan kaldıran, hayatını çalan bir hastalık. Hafife almamalı, bu süreçte ne kadar dikkatli, ne kadar titiz davranır isek kendi yararımıza diye düşünüyorum.

SON OLARAK EKLEMEK İSTEDİĞİNİZ BİR ŞEY VAR MI?

Akdeniz Bülten Dergisi’ne bu güzel söyleşi için çok teşekkür ediyorum. Antalya Son Haber Gazetesi'ni düzenli okuyor,  çizgisini çok beğeniyorum. Bundan sonraki yayın hayatınızın başarılarla dolu olmasını diliyorum.

3p3a6183.jpg

Bu haber toplam 22854 defa okunmuştur
Yorumlar