20 Nisan 2024
  • Antalya19°C

ALTIN YATIRIMCISI KUYUMCUYA KOŞTU

Fiyatlardaki aşırı düşüş nedeniyle altın yatırımcısı kuyumculara akın etti. Uzun süredir yükselişini sürdüren altının, Rusya’dan gelen aşı açıklamasından sonra sert düşüşü kuyumcular önünde kuyruk oluşturdu. Düşüşü fırsat bilen bazı yatırımcılar altın alm

Altın yatırımcısı kuyumcuya koştu

13 Ağustos 2020 Perşembe 17:14

Fiyatlardaki aşırı düşüş nedeniyle altın yatırımcısı kuyumculara akın etti. Uzun süredir yükselişini sürdüren altının, Rusya’dan gelen aşı açıklamasından sonra sert düşüşü kuyumcular önünde kuyruk oluşturdu. Düşüşü fırsat bilen bazı yatırımcılar altın almak, bazıları ise “Daha da düşecek” diyerek altın satmak için kuyruğa girdi.

2020 yılı başından bu yanadır özellikle tüm dünyada etkisini gösteren yeni tip Koronavirüs (Covid-19) vakasının Türkiye’de de tespit edilmesinden sonra yükselişte olan altın fiyatları, dün sert düşüş yaşadı. 490 liraya kadar yükselen gram altın, Rusya’dan gelen Covid-19 aşısının geliştirildiğine yönelik açıklamadan sonra sert düşüş yaşayarak 445 liraya kadar geriledi. Altın fiyatlarındaki bu aşırı düşüş nedeniyle panikleyen yatırımcılar kuyumculara koşarak elindeki altınları satmak isterken, tekrar yükselişe geçeceğini düşünen yatırımcılar ise altın almaya çalıştı. Altın fiyatındaki sert düşüş, kuyumcular önünde kuyruklar oluşmasına neden oldu. Pandemi süreciyle birlikte kısa vadede altın fiyatlarındaki iniş-çıkışların devam edeceğini kaydeden Antalya Kuyumcular Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çelik, pandemi sürecinden sonra fiyatların gerileyeceği öngörüsünde bulundu.

altin-kuyumcu.jpg

FİYATLARI RUSYA’NIN AŞI AÇIKLAMASI DÜŞÜRDÜ

Altın fiyatlarının yükseleceğini düşünen yatırımcıların daha aşağı fiyatlardan satın almak istediğine, fiyatların düşeceğini öngörenlerin ise elindeki altını yüksek fiyattan satmak istediğine dikkat çeken Antalya Kuyumcular Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çelik, 490 liraya kadar çıkan gram altın fiyatının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Moskova Gameleya Enstitüsü tarafından yapılan ve 2 aydan kısa süren insan denemelerinin ardından dünyanın ilk Koronavirüs aşısına Sağlık Bakanlığı’nın onay verdiğini ve tescillendiğini duyurmasından sonra 445 liraya kadar gerilediğine dikkat çekti.

“KUYUMCU SATIŞ FİYATI 500 LİRAYA KADAR ÇIKTI”

Kuyumcuların altın satışlarının 500 liraya kadar çıktığını belirten Çelik, “Anormal yükselişlerde alım ve satım arasındaki makas biraz daha açılıyor. Kuyumcu da sattığını yerine koyamayacağı için yüksekten satmaya çalışıyor. ‘En azından fiyatlar yükselirse zarar etmem, aynı altını yerine alabilirim’ diye kuyumculardaki satış fiyatı 500 liraya kadar çıkmıştı. Aşı açıklamasından sonra 445 liraya kadar düştü ama öğleden sonra 455 liraya kadar çıktı” diye konuştu.

baskan-001.jpg

“ALTIN GÜVENLİ LİMAN”

Altındaki yükseliş sürecinin pandemiden sonra başladığına dikkat çeken Çelik, “Altın güvenli liman olarak görülüyor. Ekonomisi güçlü olan ülkeler bile ekonomik sarsıntıya girdi. Ekonomileri daraldı. Dolayısıyla bütün dünyada güvenli liman olarak altına bir yükleniş oldu” dedi.

“PANDEMİ ÇÖZÜLÜNCEYE KADAR İNİŞLER ÇIKIŞLAR OLABİLİR”

Pandemi sürecinin atlatılmasıyla altın fiyatlarının geri geleceği öngörüsünde bulunan Çelik, “İnsanların panikle hareket etmemesi taraftarıyız. Pandemi kesin olarak çözülünceye kadar biraz daha yukarı aşağı hareketler olacaktır. Aşırı fiyat artışları veya düşüşleri olabilir. 500 liranın üzerine çıkıp tekrar geri gelebilir ama ‘Pandemi çözüldü’ dendikten sonra geriye geleceği kanaatindeyim” açıklamasında bulundu. 

altin-kuyumcu-sira.jpg

“VATANDAŞ YATIRIM İÇİN ALTINA YÖNELİYOR”

En fazla Cumhuriyet, çeyrek, bilezik, gram altın tarzı ziynet altınlarının talep gördüğünü belirten Çelik, vatandaşların yastık altındaki parasıyla bu tür altınlara yatırım yapmak için kuyumculara geldiğini kaydetti. Fantezi altın denilen yüzük, küpe, kolye tarzı altınların çok fazla satılmadığına ve bozdurulmadığına dikkat çeken Çelik, vatandaşın genellikle yatırım için altına yöneldiğine ve yatırımlık altınların satıldığına işaret etti. Çelik, ziynet altını satışlarının normalden fazla olmasından dolayı esnafın işlerinin de dengeli olarak devam ettiğini sözlerine ekledi. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 1851 defa okunmuştur
Yorumlar