19 Nisan 2024
  • Antalya17°C

ALEVİLERİN OLMAZSA OLMAZI

Binali Efe

10 Kasım 2020 Salı 11:48

 

Alevilik kendine özgün erkânlarıyla, "cem, semah, musahiplik, bağlama, hakka yürüme erkanı, deyiş, mersiye, dede, talip, Allah, Muhammet ve Ali üçlemesiyle” insanın insan olması için gerekli ve gereken her türlü vasıf ve özellikleriyle kendine özgü bir inançtır.
 
Talip, Pir, Mürşit birlemesiyle, Zakir, ozan, aşık üçlemesiyle halkla hizmet, Hakka hizmet düsturudur.
 
İnsanı merkeze koyan, 72 milleti aynı nazarda gören, doğaya ve doğada yaşayan tüm canlılara saygı duyan, değer veren en ulvi bir inançtır.   
 
Tanrı-Doğa-İnsan kutsal üçlemesi, varlığın birliğine Enel Hak diyen, Alevi inancına ikrar verenlerin Yolu’dur.
 
Aleviler Ortadoğu kökenli İslam dininden etkilenmiş olsalar da, ne bir Hristiyan, ne bir Yahudi ne de bir başka din, ırk ve topluma bakmaksızın sadece haktan, adaletten yana olmaları inancının olmazsa olmazıdır.
 
Alevilikte, insanın insan olması ancak insani vasıflara sahip olmakla mümkündür. Hangi ırktan, hangi dinden, hangi mezhepten olursa olsun önemsizdir. Önce insan olacaksın. İnsani duygu ve düşünceleri olmayan kişinin Alevi veya Sünni, Kürt veya Türk olmasının hiçbir kıymeti harbiye si yoktur.
 
Alevilikte, varlıkların kendisinden oluştuğu var edici gücün adı Hak’tır. Yani Allah’tır. Evren de ki tüm varlıklar Hakk’ın varlığı ile var oluşu olarak kabul edilir.
 
Alevilikte, Duaz-i İmam, deyişler, nefesler, telli kuran olarak da adlandırılan saz eşliğinde söylenen şiirsel sözler Alevilerin olmazsa olmazıdır.
 
Alevilikte, Cem’in kaynağı kırklar meclisidir. Cem meclisinde ayak baş, baş da dayak olur. Yani kadın, erkek, büyük, küçük, ağa, paşa ayırımı yapılmaz, herkes eşittir. Alevilikte kıble insandır. Bu nedenle Cem yapılırken dualar, yalvarışlar, yakarışlar yüz yüze yapılır.
 
Alevilikte, Kerbela vakası çok önemsenir. Zira haksızlığın karşısında dik durmak, hak yemeyen ama hakkını da yedirmeyen, zalime karşı dik duran Hz. Hüseyin’in şehit edilişinin anısına tüm mazlumlar için yas tutulması adeta her bir alevinin kutsal davasıdır.
 
Alevilikte, insani kâmil mertebesine ulaşmak her bir alevinin esas ilkesidir.
 
Alevilikte, en büyük hayır ihtiyacı olanlara yapılan yardımdır. İnsanın gönlüne girmek, onu sevindirmek hacca gitmek demektir.
 
Alevilikte, kiliseler, camiler, sinagoglar en azın da, Cemevi kadar önemli ve kutsaldır.
 
 Alevilerin olmazsa olmazı, “İlim ve bilimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır”,  “Bilim ve akıl en büyük mürşittir” , Eline, beline ve diline sahip olmak” alevi ahlak anlayışı ve inancının özünü teşkil ederBağlantı.
 
Binali Efe
Bu yazı toplam 7036 defa okunmuştur.
Yorumlar