19 Nisan 2024
  • Antalya22°C

ADALETSİZLİK AİLEDE Mİ BAŞLIYOR

Kahraman Köktürk

28 Eylül 2020 Pazartesi 12:00

 Her anne babaya sorsanız çocuklarını ayrım yapmadan aynı şekilde sevdiğini söylemektedir. İnsan evladını ayıramaz yorumları ile karşılaşırız. Bize de sorulsa aynı şekilde cevaplanır. Peki gerçekten böyle mi

  Topluma saygılı ailesine sorun çıkartmayan evlatlar ile sorun çıkartan evlatlar arasında acaba aileler adaletli davranıyor mu? Veya sürekli isteyen ile bir gün farkedilirim ve bu sorunlar çözülür diyenler arasında acaba hangisi kazançlı çıkıyor. Etrafımızda sürekli olarak bakıldığı zaman kardeşler arasında bir sorun yaşandığını görebiliyoruz. 
   Gelelim bu konuya nereden girdiğime. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un ilk atandığı zaman bir konuşmasında şu cümlelere yer vermişti. "Eğitim sistemimiz matematiği iyi olan ve 100 alan çocuğu aynı seviyede tutmak yerine matematiği zayıf olan öğrenciye yoğunlaşıyor" Yani bir nevi başarı cezalandırılıyor gibi oluyor. Yıllarca eğitim sisteminde öğrenciler açısından adaletsiz bir dağılıma sebep olan orta öğretim puanı hesaplaması yapılmıştı. Bu katsayı adaletsizliği olarak sınavlara yansımıştı. Örneğin uzun yıllar Fen ve Anadolu Lisesi öğrencileri düz liseye göre daha iyi eğitim alıyor diye orta öğretim başarı puanı uygulaması ile yarışa geriden başlarken daha sonra aynı adaletsizlik meslek liseleri uygulaması ile karşımıza çıkmıştı.
  Şimdi gelelim ailelerin çocuklarına uyguladıklarına. dikkat edin eğer etrafınızda ki ailelerde sorunlu çocuk olarak görülen varsa aile ona daha çok ilgi gösterirken sorumluluklarını düzgünce yerine getiren çocuk nasıl olsa sorun çıkartmıyor diye sanki daha çok ihmal ediliyor. Etramızda vardır böyle uygulamalar. Aileler nedense düşen çocuğu kaldırmak isterken görevini yerine getiren ve adımlarını dikkatli atan evlatlarının hakkını gözetmekten uzak kalabilmektedir. bir yerde okumuştum ailelerin davranışları daha doğrusu hatalı davranışları çocuklar arasında rekabeti körükleyebilir diye
  Benim de etrafımda bu tarz olaylar oluyor. Merak etmeyin kendi ailemi yazmadım. Ama Antalya'yanın komşu illerinden birisinin ilçesinde bir ailenin yaptıklarını görünce yazmak istedim. Bu ailenin iki evladı var.  Evlatlardan birisi annesinin babasının evinde oturuyor. Bayramlarda bile eşiyle ziyarete gelmezken Antalya'dan aldıkları ikinci aldıkları deniz manzaralı evide bu evlada veriyorlar. diğer evladı da bu zamana kadar sorun çıkartmamasının karşılığı olarak ne olacak canım sende kardeşini idare ediver deniyor. Oysa evlatlardan sorunsuz olanı düğününü bile kendisi yapmışken diğer evlat ise yani sorunlu olan evlat ise sadece kendi asrafını değil karşı tarafın masrafını bile ailesine çektiriyor. Okuduğu üç birisi özel olmak üzere bütün üniversite masraflarını ailesine ödedirken diğer çocuk ilkokuldan sonra burslu ve yatılı okuyor.
    Şaşırdım ve düşündüm. Aileler neden böyle çocuklarına karşı bazen adaletsiz olabiliyorlar  
Bu yazı toplam 807 defa okunmuştur.